Wednesday, August 19, 2009

selamat~ hari raya~ ........................................... eh?

salam kawan-kawan,

sik lamak gk bulan posa ow... sik lamak gk kita posa, sik lamak gik kita sik leh makan siang ari, sik lamak gk tkrg sik bleh menom siang ari, sik lamak gk.. raya nak ? kehkehekh
bah, memandangkan bulan posa sik lamak gk, nk cerita lok pengalaman bulan posa taun ya tek (2008)...
perbezaan bulan posa taun ya ngn taun tok memang ketaranya berlainan sekali lah ow.. sekali jak.. sik boh nak banyak kali..

bulan posa taun ya tek, aku berjual nulong mak kwan ku bejual.. nun d demak, of koz la panggang memanggang. p ku jadi cashier jaklah ow. everyday dari start posa smpylah 2 ari gk nak raya bok stop. ne nak ngemas umah pa ndah gk. posa taun ya teklah ku sik sekda lalu bokak posa ngn family koh. tedah nga aku n family T_T sorry mak apak ow... posa taun tok mek ganti balit..
yalah. ne nak gago sungkey d umah.. tengah2 bejual ya.. smpy time org bukak posa.. ne pat nak balit gk.. 2 ari ya jaklah ada..

macam byasa, bulan posa jual panggang2, manok panggang, satay panggang, ikan panggang... mun da sayo pat d panggang pun leh juak...
mun ari2 byasa macam tok.. satay panggang jak.. sekda manok etc etc...
oh sik lupak juak kueh mueh...
ari2lah mek org semember sungkey sama bejual sama...

dalam kol 2 cmya dah turun, kdg2 turun awal gklah dlm kol 1 ka... pegi demak, bekemas barang lok, kemas dak meja, bukak kanopi mun ari ujan, nyedia arang, tmpt manggang, mungkus sambal, peto, pelastik suma sedia dan apa2 jaklah yg perlu ow... mun dah start org bebeli ya... sorry lah, nak megang hp pun sekda masa.... kedak semut jak org dtg..
yalah maklom ... malas nak masak kali daktok ow ? hehehe.. sekpa.. rejeki k mek org lah ya

tapi taun tok (2009).. sekpatlah ku nk join sidak manggang... ku dah keja.. opis hour... balit awal pun, sik sempat juak, sekdalah extra income ku bulan posa tok, bulan posa taun ya tek.. alhamdulillah.. blehlah shopping sik berapa sakan.. hehehehe

tp pengalaman ya nang besh eyhs.. mun dapat mok ku mintak cuti sebulan tok, tp takut juak kenak rembat bos kelak ow... hehe


and tiap kali posa tok mesti dkaitkan ngan sutong tutok oww... pahal ka ? macam dah tradisi jak, tiap2 bulan posa mulalah org bukak stall depan umah dikpun, umah org, depan lorong, tepi jeraya... sine2lah..
dan sik terkecualilah kawan aku... sidak da juak mukak stall time tok... ya rah pumahan sia ehs.. rah kinik ibukota sia.. mun da nga rami2 org bujang sia... nyalah ya ....
beli oww.... hehee pomot kejap jak sik lamak..

bah... mupok lok.. nyambong molah drawing ngn report tok lok.. biuk dah nga report tok jak2...

salam2...

selamat menyambut bulan ramadhan sik lamak gk oww...

senyum2 selalu dan selamat beramal ~

jaga kesihatan oww...

:D :D :D :D :D

2 comments:

  1. opis sik merik extra income tek? Hehehe

    ReplyDelete
  2. yah.. sekda opis nak merik extra income, mun sidak nak merik extra income nakka bez owhh... rindok ati. coba ktk tlg padh ngn cdak gak .. lol

    ReplyDelete