Thursday, December 2, 2010

Batu cair ... RockS!!!


hello adik kakak abang makcik pakcik ~~ aku nak tanya. korang selalu surf internet guna apa? Maksud aku... browser apa? Internet Explorer (IE)? Mozilla ? Google Chrome? Safari? aaa... aku nak introduce, satu browser baru yang aku guna sekarang ni. Untuk aku yang selalu bukak twitter tapi aku malas nak bukak browser satu2. Aku guna BATU CAIR!! 
actually before ni pun aku selalu guna desktop gadget jer... tp sebab ada browser baru ni. Aku nak jugak try... Desktop Gadget macam gambar kat bawah ni.. 

nampak tak yang ada background hitam tu? CPU Usage, Twitter Timeline, FB Friends Activity dan Calculator. Hehehe.. kes malas nak masok website lah tu. Aku letak atas desktop jer. 



Lepas satu hari menanti untuk apply browser baru, hari ini aku terima message dan diorang kasi aku link untuk download browser tu. 

NOte: Browser ni berfungsi menggunakan acc facebook. 
Interface browser Batu Cair ni adalah seperti di bawah. Panel sebelah kanan ada logo facebook dan twitter. Dan Panel sebelah kiri ada gambar2 kan? Itu semua friends yang ada dalam facebook. Gambar tu bukan saja2 ada kat situ. Tanpa bukak website Facebook atau Twitter, Korang boleh terus update, komen, retweet, like, reply tweet direct jer. 








Contoh chatting tanpa membuka acc facebook seperti di bawah: 
Pop Up window di penjuru bawah kanan sama macam ym ~




Nak tengok facebook. Click kjer logo facebook kat panel sebelah kanan. Boleh comment dan Like terus (:




Nak tengok aktiviti dalam twitter pulak tekan jerlah logo TWItter tu~





Reply tweet pun direct terus~~ Contoh aku reply tweet encek kerol  =D
















 Surfing tak perlu bukak tab baru dulu. Just taip apa yang d cari and then akan ada keluar downlist menu macam gambar di bawah. Pilih yang mana satu pilihan hati dan enjoy~!


 Boleh share direct terus benda2 yang korang baca tak kira dari google mahupun blog korang sendiri untuk d share bersama2 geng2 lain di fb atau twitter ..... : 
Contoh macam aku share belog bang derio 




 TADA~~ it will appear in facebook via BATU CAIR~~ a.k.a ROCKMELT
























what can i say? 
The best browser i have so far. 

Experience it yourself!! 

p/s still in Beta mode. So, its a trial and error 

peace,
ztie

10 comments:

  1. waiseh cam best jak..tp x tauk pahal peberet mek ialah modzilla firefox...nangga you tube x ter stuck2x..heheh..

    ReplyDelete
  2. ohohoho! kelak mok coba~~
    i makey chrome jak.

    ReplyDelete
  3. rajin juak bertwit2 owh..haha

    kelak mek try sis ok...

    ReplyDelete
  4. jati malam lak kmk mok try juakkk..okeeeee

    ReplyDelete
  5. wahhhhhh... mok try juak klak ehhh...

    ReplyDelete
  6. aihh ehh. ya paduhal. ya mek eran ngga fb ktk. via rockmelt. lak la mek try test. yerrr. ajin btwit2 ehhh.

    ReplyDelete
  7. @fareeza
    hehe.. boleh tahan untuk kmk yang malas nak bukak browser banyak2 koh. huhu.. kmk nangsuka mozilla. tok kmk ngetest. hehehe

    @mrs ichiban
    tauk mek ktk pakey chrome jak koh~ udah gik bukak banyak gilak tab ya!!

    @BSI
    hehehe.. sebab twit2 kmk ada lebih privacy dari fb.
    ok. try jak... :)

    @cokobi
    kmk dah agak ktk d antara orang yang maok try. hahahahaha

    @as
    ktk pun sama. hehehe try jak oww..

    @ninie
    aok..heheh via batu cair. best sik? test jak. rami2 kita.. hehe... aok.. ajin mek... :D juh kita bertwit

    ReplyDelete
  8. Wahhhh bes juak RockMelt tok hoh. Laju ka sik makei browser tok ka? Mek time tok makei Minefield jak sebab loading nya laju. Tapi mok mek coba RockMelt tok lak.. sebab ada blog mek dalam ya! ehehe..

    ReplyDelete
  9. ooo..menatang tok la d pdh ktk deng..menarik hooo..
    hurmm.adakah patut mek install rah pc opis...adakah akan kantoi mek salu berpoya2 d laman sosial..yer...hahahaha...

    ReplyDelete
  10. @fnf
    mun ktk jenis main twitter ngn fb kira best lah.hahha minefield bes ka ? mok juak mek coba eh. hehhehehe

    @flo
    aok deng. kira binatang tok juaklah. sekpa.. mun bos ktk nangga anggap sikt auk jaklahh... mun sik ajak nya sekali keh3

    ReplyDelete