Tuesday, December 28, 2010

How should i know??

Semalam, en. deng merajuk, sebab dia dah dua bulan nak makan pizza tapi tak dapat, kiranya bulan ni dia nak makan tapi sebab gaji dia masih di tahan company. Dia pendamkan dulu. Then semalam lepas kerja, aku mintak temankan dia dengan aku pegi Satok sebab aku nak beli gift untuk newborn baby classmate aku (macam semua jer classmate aku dah kawen dan ada anak.. aku bila lagi??) Lepas beli hadiah tu, dari jauh aku tengok dia termenung jer. Memang semalam aku berniat nak bawa dia pegi makan dulu sebab aku tahu family dia selalu balik lewat dan kadang2 rumah dia takde makanan.... tapi.. semalam.. memang dia termenung jerr! Serious! cakap2.. .ketawa.. lepas tu termenung...

then aku tanya dia nak makan kat ner.. dia cakap pizza. Lepas tu aku saja cakap, duit tak cukup.. terus muram muka dia! hahahahaa... aie. jahatnya aku ketawakan dia. ehehe.. tapi tak sanggup la aku nak lama2 tengok dia camtu. Bila aku bawa jer masuk kat pizza. Senyum sengih sampai ke telinga dari mula masok sampai balik!! hehehe.. mengidam ker bang?

tapi yang tak best nya kan... aku tak puas hati dengan layanan seorang pekerja pizza semalam. Macam takde adab, tak reti layan customer, dan..erm.. cmne ek aku nak cakap... tak pandai pulak aku nak explain. Yang pasti en.deng memang komplen dalam senyum..

AKU: nak oder.. ini...itu...ini...itu..ini...itu...ini.... 


en.Deng : ayam juak  (ayam juga)


AKU: ok.. ayam. wing ne yang nyaman tok ow? honey bbQ ka, spicy tok yang nyaman? (ok. Ayam, Wing mana satu yang sedap ni? Honey BBq ke yang spicy ni sedap? ) <--soalan di tujukan kepada pelayan pizza. 


EN.Pelayan : How should i know??? 


Kami; EH??


en.Deng : Sikkanla kerja sitok sik tauk. (Takkanla kerja sini tak tahu)


EN.Pelayan : aie..bena. nelah gaya. Nang dah sik tauk. Beli jak mana2. Semua nyaman kali bah. Kamek baruk jak kerja... Miak baru kmk tok eh. Sik baca nametag tok ka? (Aie. betul. Macam mana lagi? Memang tak tahu. Beli jer mana2. Semua sedap tu. Saya baru masuk kerja. Budak baru. Tak baca nametag ni ke?) 

Memang aku ada tengok nametag dia tertulis trainee. Tapi takkan la nak layan macam tu?


En.Deng: Trainee pun sikkan nak jawab macam ya. Kenak sik tanyak stuff ktk lain ka. manager ktk ka (Trainee pun takkan nak jawab macam tu. Kenapa tak tanya stuff lain ke. manager ke.)


AKU; Ok.. yang salu di makan kitak ka..sapa2 ka.. sikkan kitak sik pernah makan sitok? (Ok. Yang mana selalu kamu makan ke.. or.. siapa2 yang pernah makan di sini?)


En.Pelayan: Oh.. mun camya sidak salu order bla bla bla bla (Oh..kalau camtu, diorang selalu order bla bla bla)

huhu.. kalau tak nak kerja.. cakaplah tak nak kerja.. Macam tak ikhlas pulak. Dahlah tu. Order kami pun dia boleh lupa. Pelayan lain yang melayan meja selepas kami datang 3,4 buah. Semua dah sampai order. Order meja kami? Aduh... nasib en.deng tak mengamok sebab lapa! hahaha...


hhehehe.. tapi yang bestnya kan. En.Deng dan abang aku (abang aku datang kemudian dengan wifey dia) mengenakan en.Pelayan tu tadi. Sampai dia fed up. Nait hangin dan nervous sampai dia panggil manager dia sebab dia dah.. gelabah!! pasal apa? hehe.. biarlah rahsia... kesian dia...

24 comments:

  1. pizza hut ne ya? adik kmk ria penah juak bertekak ngn miak pizza tp rempuan... anng kurang ajar melayan customer... smpei manager nya dtg nengar bisin2.. agik rasa rempuan ya... mun kmk ada time ya memang kmk hot juak kali... kmk nengar cerita adik emk ajak mek dh sak ati... time ya adik mek mkn rah pizza sebelah naim

    ReplyDelete
  2. mun ktk gi satok, tok mst pizza hut satok kali nk? komplen jak ngn manager... ajar kan sikit cara bekerja ya

    ReplyDelete
  3. @ibu iman
    pizza hut rah satok yalah kak.. tapi tok bukan mpuan. orang laki. ah.. manager nya mmg sampey nait atas marek. kmk duak padahlah. abg mek pun padah. kawan2 abg mek pun support. ne pat sidak nak bising gk padah kmk org pun hal. dahlah deng mek ngn abg mek ngenak nya marek. susah ati nya marek. hahaha.. nendak manager ya nait juak. konon tek nya sik mok tanggung jawab la. konon tek nya tek sik bersalah la sebab nya miak trainee...d berik muka gilak nya ya

    ReplyDelete
  4. hahaahah............bgs ngenak org kedak ya...jwb la bgs2...paloi....kekekeke....
    tempek kan sekali pizza rah mukanya bok tauk nok ne nyaman nok ne x nyaman...hahaha...

    ReplyDelete
  5. customer is always right... mun xmok melayan urg, boh kerja camya.. kerja kilang nun.. hahaha

    ReplyDelete
  6. hahaha...
    part last ya best glak...

    kmk xpernah kenakkan orang koh...
    teringin jwak nak jd jaik sekali sekala...hahaha...

    ReplyDelete
  7. paloi juak nemiak ya. padan muka kenak komplen. hahaha

    ReplyDelete
  8. flo...syg apa ditempek kt muka nya..hahaha

    tp ya la...even bena sik tauk..ada jawapan yg lebih polite bah..

    ReplyDelete
  9. @flo
    yahh! sayang oi pizza ya tempek rah nya.. unless nya freely merik pizza ya .. hehe nang bez ngenak nya marek. lakak lekek mek org tetak.

    @Ibu Iman
    aok kak. yalah tek. kenak sik jawab cara bagus kah. or at least padah. tunggu kejap. kmk tanya stuff lain lok.kmk miak baru sitok. nak ow?

    @syaftome
    part last nakne ya tek? hahaha
    aie.. kadang2 mun d bait gilak.. macam nampak kita tok bodo koh. erm.. sak nya tauk. next time jangan melayan kastemer macam ya. cukupla kmk org jak kenak.

    @mrs ichiban
    aie..ada nya lok. aok.. nang nya koh. padan muka nya. nya di kenak abg mek marek. putih jak muka nabes. haha

    @BSI
    betol ya. syg apa d tempek rah muka. hahaha.. boleh d makan gk ya.

    yala.. ada cara untuk menjawab lebih baik bah.

    ReplyDelete
  10. Aiyooo..
    Apakh org ya..
    Even x tauk pun, tyk lah owh..
    Xkn mok jwb gya ngn customers..
    Lwt juak..

    ReplyDelete
  11. wahahaha.. cian die.. lawak kot... wahahahah... kehkehkeh.. tp nasib die trainee.mcm boleh dimaafkan lg la. wahaha.. kalau btol playan cmtuh punya kerja.. wahahaha.. boleh rugi itu kedai oooo.. muhahahah

    ReplyDelete
  12. ktk jak sik maca tuto mek koh...

    http://my270view.blogspot.com/2010/12/31-view-tutorial-hancur.html

    ReplyDelete
  13. Mun kamek nemu pelayan kedak ya ka.. padat jak la mulutnya ngan kusi!

    ReplyDelete
  14. @d_tieah

    KAN? even sik tauk pun apala salah padah tunggu sekejap ka. nya nanyak ngn sapa2 kah ow... huhu

    ReplyDelete
  15. @ANATI SOKI

    macam jer.. memang la boleh di maafkan. Tapi daripada dia buat lagi kan. Baik kita sound dulu. Hehehe.. a'ah..kalau ramai pekerja camtu konfirm lingkup la kedai

    ReplyDelete
  16. @Faizal n Fashitah

    ingin mek nangga ktk madat mulut org ngn kosi. keh3

    ReplyDelete
  17. kmk report ktk ngan nemiak ya aaaa..hahaha... kmk kekeh2 jak maca komen geng2 atas ya.

    ReplyDelete
  18. @Khairul Antasha

    eleh.. report2.. kaki report duhal. gus ktk molah report opis ktk nun. hahahha
    kekeh3 nasib sik ngembek nak ow ? :P

    ReplyDelete
  19. part ktk orang kenak kan nya...
    its hilarious...hahaha...

    ReplyDelete
  20. @syaftome

    hahaha obviously hilarious. sampey time kmk org nak balit ya..muka nya memang masih pucat dan neves. hurmm... asa bersalah sikit ajakla.. tp asa puas.. so nya ingat.. jgn polah cust macam ya. hehe

    ReplyDelete
  21. yabi sampe camya skali.nasib kmk xda sia tek.mun x kmk alu begelek atas kuanter pizza ya tanda protes.wakakaka.lmk x makan pizza rah satok.hehehe.sapa mok blanja aku makan.sila angkat tangan.hahaha

    ReplyDelete