Friday, March 4, 2011

6 hari dah??

pstt... korang pasti dah baca pasal Dilema Wanita kan ? Dan pastinya kebanyakan org dah tahu pasal ni... so...... ehehehehe.... = P



Day 1 (26 Februari 2011)

Petang tu, kami pergi non stop ke semua kedai emas kat pasar untuk cari cincin. Boleh kata hampir semualah kedai dah di masuk tapi susah betul nak jumpa cincin untuk lelaki kan? hahahaha.. Ok. abaikan. Dah pergi jalan sekejap then terus balik sebab nak prepare barang2 untuk keluarga pihak lelaki datang ke rumah selepas Isyak. Balik2 jer aku kat rumah aku tengok, mami dan usu dah terbaring keletihan tertidur. Oh. kesian. Tak sempat aku nak tolong banyak tadi. Takpelah nanti malam aku tolong.

Malam nya, seorang demi seorang family aku dah sampai kat rumah. Dari CIk, Usu, Wa eton dan Ramli, Kak sita dan bang bas serta anak nya, ngah dan banyak lagilah. Aku tak sangka sebenarnya ramai diorang ni datang. INgatkan nak buat kecik2 jer. Tapi? huhu... ramai jugak yang datang jadi nya.

Time tu dah nervous la jugak. Tapi.. (SILA KLIK READ MORE DI BAWAH UTK BACA SETERUSNYA)
apa boleh buat? duduk menunggu jerlah. Harap2 semuanya berjalan dengan lancar.
Tunggu punya tunggu punya tunggu, dah lepas waktu Isyak. Jam pun dah menunjukkan pukul 9 malam. Makanan semua dah di hidang dan saudara mara semua dah menunggu. Tapi belum ada kelibat dari pihak lelaki. Ayah pun dari tadi dah berbunyi. Mana diorang ni, tak jadi ke? ERK!!

Akhirnya dalam pukul 930 ada bunyi kenderaan di luar, Encik bf dan auntienya mok datang. Ok. Aku tahu encik bf sepatutnya tak datang. Tapi kalau dia takde sapa nak show rumah aku? hehhehe... Rupa2nya encik bf dan auntienya datang untuk mengkhabarkan bahawasanya mak dan abg dia mungkin datang lewat sikit sebab diorang menerima panggilan kecemasan dari kampung so terpaksa balik sekejap.

Auntie duduk dulu sambil cakap2 dan diperkenalkan dengan family aku sambil encik bf balik dulu untuk ambil atok nya datang.
Dalam setengah jam kemudian kot, mak dan abang dia pun datang dan bermulalah perbincangan. Aku duduk dalam bilik bersama dengan mak usu dan mak uda. Memang tak kering gusilah aku dalam bilik tu. Cakap punya cakap punya cakap sampai aku lupa yang aku tak reply msg encik bf. Encik bf rupa2nya menunggu di luar rumah dalam keadaan hujan sebab orang2 tua kat ruang tamu tengah berbincang. hehehe.. oh kesian. heheehehhe... aku tak tahu nak cakap apa. Takkan aku nak keluar nak dok dengan dia. Tak pasal2 kena lempang family. hahah... so aku suruh dia tunggu kat rumah nenek di depan. Sebab hari kan hujan. takkan nak biar dia dok kat jalan tu berhujan kot. hehe...

Tak lama lepas tu, perbincangan pun habis. Yang aku tahu, kajen aku yang kecik tu tiba2 masuk bilik dan cakap,

"Ibu, semua sidak tok mala jak ter setuju, setuju, setuju, angguk2 palak"
(Ibu, diorang semua ni asyik cakap setuju, setuju setuju je. Angguk2 kepala)

Dalam hati aku dah tarik nafas lega =P

Yang pasti lepas tu, ayah aku panggil encik bf di rumah nenek aku dan suruh dia makan. heheh yang selebihnya?

Menjadi sejarah =P


Day 2 (27 Februari 2011)

Family aku dan aku diskus mana nak buat majlis. Sebab, kalau nak buat kat rumah. Tak cukup untuk menempatkan semua. Sebab rumah aku kecik, nak tempatkan pelamin pun, hurmm... tak muat kot. Sebab lain, seminggu lepas tu, kami terus bertolak, jadi takut masa tak cukup untuk berkemas semua. Jadi tempat lain telah di bincangkan. Jadi hari ini, parent dan aku pergi survey tempat dan tengok2 package yang ada. Antara yang telah di pertimbangkan, seperti yang kebanyakan orang tahu sekarang ni, majlis bakal diadakan di Penview Hotel. Hurm, kalau ikutkan hati aku memang aku nak buat di rumah jer. Senang kan kalau kawan ramai2 nak datang semua. Tapi ini pun ikut permintaan family lebih2 lagi ibu bapa, diorang nak buat kat hotel. HUhu... oke jer lah. Tak baik derhaka tau =P

So, lepas habis semua bincang dan tawar menawar, dapat satu tawaran yang boleh tahanlah dari sebuah hotel ni. Package semua kira cukuplah. Plus sebenarnya hotel ni paling murah dan takut nak berebut g hotel lain lagi. Coz, hotel pilihan ni tadi pun dah terpaksa ubah tarikh sebenarnya sebab hall dah banyak penuh untuk tarikh yang sebetulnya. Tapi takperlah..... orang tua punya pasal... IKut jer  =)

Pakej yang di tawarkan :

KaD Jemputan
Kumpulan Hadrah
Emcee
One nite Stay

Day 3 (28 February 2011)


Pergi ke Banana Greeting sebab nak tempah kad jenis apa etc etc. Aku tak kisah. Yang kisah pasal kad2 tu semua ayah akulah. Nak yang macam tu lah, macam ni lah. Aku... oke jer... Lepas tu berkejar ke majlis Islam sebab nak amik borang. Tunggu turn punyalah lama. Terlambat setengah jam jer dari waktu bukak, tapi tunggu 2 jam (hampirlah kot)....heheh at last dapatlah jugak... apa lagi yang aku buat hari ni ek? adoi.. itulah pasal. UPdate entry bila dah 3, 4 hari berlalu. Ini lah jadi nya.... takperlah.. proceed to the next oke?

Day 4 (1 Mac 2011)
Hari ini aku demam!!! Sungguh2 aku lemah, asyik rasa nak tidur jer. Sepanjang perjalanan dalam kereta ke sana ke mari uruskan urusan tertunggak pun aku asyik tertidur jer dalam keta. Nasib baiklah ada pemandu tak berbayar kan ? heehhe Anyway, hari ini aku pergi lagi ke Banana Greeting untuk confirmkan kad. Finalise it dan semua. And then.... hurmm... aku lupalah! apa aku buat hari ni ek????? Ada sapa2 boleh tolong remindkan aku tak ? Kalau tak silap aku, hari ini aku uruskan semua2 hal borang kahwin untuk hantar kat majlis islam nanti dan semua sijil2 yang diperlukan. Paling susah aku ak dapat, itulah, tanda tangan ketua kaum. Untuk kadi pulak, ikut plan asal, nak guna Kadi kat kawasan rumah aku ni jer. Senang sikit kan, tapi time aku pegi mintak borang kat majis islam diorang cakap aku takleh guna kadi tu, mesti guna kadi dari majlis islam jer, sebab aku kahwin kat hotel, jadi tu bukan kawasan kadi tu. Tapi. eh? ada ke macam tu? Takpelah.. ekot jer kata diorang. Sepatutnya aku hari ni pergi ke butik dan cuba baju. Tp aku rasa macam susah jer kan nak carik size aku. TApi diorang ni degil. Nak jugak aku p butik. hahahahaha


Day 5 ( 2 Mac 2011)


Hantar borang di majlis Islam! Sekejap jer habis. Lepas tu spend masa cari tempat nak letakkan cincin. Tapi takder jumpa yang cantik. Dah habis pusing2, sampai malam jugak. THen balik jerlah. Nak rehat awal jerlah kot hari ni.

Day 6 (3 Mac 2011)


Janji dengan kakak ipar nak pergi ke butik Jam 11.. Tapi ada kejadian yang ditakuti berlaku.  Ada ular masuk rumah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!TOLONG!!!! Time tu, lepas nenek call mintak temankan pegi bank sekejap sebelum pegi butik. Aku jalan dalam rumah dan terkejut dengan bunyi tikus. Then bila toleh sebelah kiri, terus aku tengok macam ekor tikus tapi melingkar macam ular. TOLONG! serius aku geli. sampai sekarang ni aku masih geli oke. Dengan serta merta aku naik atas kerusi dan tak nak jalan atas lantai dulu. Sampai sekarang ok!!!! Masih terbayang2!.. huhu
mujur time tu aku call ayah aku, dia terus balik rumah dan bawak kawan dia sorang. Yang tak bleh blah nya... kawan dia tu penakut. hahahah sorry ayah! So daripada menolong ayah, kawan ayah join aku kat tepi jadi tukang sorak jer! hahaha..... nasib baiklah en. deng datang to the rescue dengan anak buah nya dan join misi menyelamat bersama ayah aku. heheheh

habis jer peristiwa tu, jam dah menunjukkan pukul 12 tengahari. Temankan nenek pergi bank dulu lepas tu pergi kat kedai abang untuk amik kakak ipar aku dan bawa g butik. Sampai jer kat sana, kakak cakap tempat tu tutup untuk lunch hour dan akan di buka pukul 2. So... tunggulah dulu.. Makan2 dan lepak2 dengan nenek dulu sebelum hantar nenek balik. Dan tepat jam 2, kami mulakan perjalanan pergi ke butik kat area pasa tu jer. Dan seperti yang telah aku jangka, susah kan nak carik size aku. Tolonglah.. aku bukan tyra banks mahupun angelina joline. Aku juga bukan lisa surihani. Jadi jangan terkejut kalau size aku susah di cari. Last2 cadangan aku akhirnya diterima pakai iaitu untuk membeli kain dan buat jer... KAN SENANG?

Jadi aku, en deng dan kakak pegi ronda2 carik kain. Mula2 ingatkan nak carik kain d KL memandangkan aku akan pergi KL pada 11 hingga 13 Mac nanti. Tapi takut baju tak sempat pulak org buat, jadi just buat jerlah apa yang patut oke... pilih jer lah kain kat sini.. Kain cantik! untuk akulah. Tapi baju belom tentu cantik. Sebab................... badan tak cantik. hahahahah






oke....





aku officially sekarang susah hati...





sebab.... aku ingin nak jemput semua.....





tapi????



boleh tak aku booking incase ada org cancel?????


korang sudi tak????

13 comments:

  1. pengalaman yg menarik.. hehehe..

    ReplyDelete
  2. you always be my baby~~!!

    hehehehhh...
    mekap tek kedak ney?? dah jumpa?

    ReplyDelete
  3. insyaAllah sudi kmk datang.tapi bila.hehehe.kompom bulan tok penuh dengan senyuman nak.wakakakaka.

    ReplyDelete
  4. Terdah ktk, mesti x cukup rehat. Beli jak kain & polah jak... bagus agik.

    ReplyDelete
  5. tahniah..kmk mok tanyak part isik borang nikah lak ah.,,al maklum ktk dah ada pengalaman..hahhaha best! tumpang happy..

    ReplyDelete
  6. one night stay? hahahaha.. kamek suka! =P

    gago kedirik kita.. kamek dah confirmkan ngan kitak kan? lalalalala... cant wait!

    ReplyDelete
  7. @mabk.abu bakar
    memang pengalaman yg menarik sgt2 hehe

    @videl
    who? I'm ur baby? ur my mama?hehe kakak ipar mek da sages.. tp tgalah gk kelak gne

    @labulabi
    eh. ktk dpt eh? sik jwb emel ktk ya. hehe mestilah senyum dan muram juak. hehe

    @kak tikot
    aok. kira cmyalah yg kmk nak plah kak

    @vivian
    hejehe oke! sikit2 blelah tlg. ktk bla tek? hehe

    @amni
    aok. one nite stay hahaha pahal? mok ekot? ekekeke aok mem. u lah org pertama confirm ekeke

    ReplyDelete
  8. waiseh ztie ktk dah nak kawen2 ka..heheh seronoknya..mun bena..beriklah sinar aura ktk kat kmk...kmk lom nemu sinar chaya sinar UV jak nemu

    ReplyDelete
  9. deng... tapau jak ngan kmk..boleh kah? hhohohoho....

    mesti nektok bunga2 tgh mekar d halaman rumah nak? haha

    ReplyDelete
  10. @fareeza

    aie.. seronot seronot lah juak.. heheheh.... ok.... terimaklah cahaya tokk! BZZZZZ...... dapat sik??

    @KA
    sikda tapau2... sik bleh!!

    ReplyDelete
  11. wah.. best nye ktak.. smat pgntin bru ya..:)

    ReplyDelete
  12. oit oit
    dah maok kawen hehehe
    mun dtg KL-sempat2 kita ketemu la
    kelak ku mbak flo juak hihi
    org maok kawen
    ku gik xcited hahaha

    ReplyDelete
  13. @micky eyqa
    thanks micky!

    @JUE
    datang KL kelak on 11mac until 13 mac.. nak carik veil and tudung and kasut! ADA TEMpat suggestion sik???? hehehe

    ReplyDelete