This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Friday, April 29, 2011

Rombongan ke pekan

Selamat pagi. Hari ini kami ada rombongan satu bas pergi ke pekan. Bukan nak bershopping mahupun membeli belah (eh.. Apa beza??) Hehe
Rombongan ni terdiri daripada student junior dari group A dan B dan campuran sedikit senior secukup rasa.

Agak2nya, kitorang ni nak pergi kat pintu gerbang tu kot. Disuruh cari point nak melukis. Ada pertandingan melukis (kononnya) dan semua wajib ikut.

Kalau aku disuruh sketching dalam masa 3 jam tu.. Aku sketch org lidi ja.. Mesti jadi. Kalau tak.. Hehehe... Nak suruh aku complete satu bangunan tu lama la kot. 2 minggu boleh?

Okelah.. Dh sampai kat mana nii owww... Nak p carik port sesuai jap. Bye!
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Tuesday, April 26, 2011

Aktiviti tiru meniru adalah tidak digalakkan sama sekali

Amik kau.. Sekali nak panjang title entry..

Menjawab tag daripada labulabi...

Ehem..

(1) Apa itu meniru?
Meniru maksudnya mengambil hasil kerja orang lain dan dijadikan hasil kerja sendiri. Dalam kes ini kepala dan mata haruslah tajam untuk memerhatikan orang sekeliling.

(2)Jenis meniru ?
Konfius sebenarnya dengan soalan ni..

Jawapan:
(a) tiru tipu (tiru bulak a.k.a tiru ecek-ecek)
-meniru dengan niat untuk menunjukkan dirinya bodoh. Ataupun meniru sebab nak tackle orang yang ditiru.

(B) tiru standard
-meniru sambil mata menjeling ke kiri dan ke kanan untuk mengambil jawapan orang lain.(Dalam kes exam)

(C) tiru pasrah
-meniru sebab dah berapa kali trial and error membuat sesuatu perkara menyebabkan seseorang itu meniru

dan bermacam-macam lagilah jenis tiru yang ada.

(3) Bagaimana nak mengelakkan daripada meniru.
- suruh exam sorang dalam satu kelas dengan sorang guru.
- barang mesti hanya satu. Tak ble banyak2. Takdelah kes meniru.

Contoh: dalam dunia hanya ada satu blackberry, satu nokia, satu alienware, satu ipad. (Beli based on siapa cepat dia dapat)

(4)Kenapa pelajar/blogger meniru?
- mereka meniru sebab tak dapat nak fikirkan apa2. Juga mungkin kerana mereka rasa cool sebab dapat meniru dan menghasilkan kerja yang very the wow! Sedangkan hakikatnya bukan kerja mereka (point utama-asa bes)
-mungkin kerana dia terdesak sebab tidak belajar kerana menghabiskan masa bermain game Diablo 2 dari malam hingga ke pagi.

(6) Anda pernah meniru? Apa?
Ya saya pernah. Saya meniru cara masakan ayah saya. Dia masak main tikam2 jer.... Tapi sedap! Masih dalam proses untuk meniru.
Exam?

-to be continued-



Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Testing

Ehem.. Ehem...

Testing jak bah
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Friday, April 22, 2011

Aku jatuh cinta

aku, dalam dillema..
Betul aku tak tahu nak cakap macam mana.
Aku jatuh cinta kali ke-2. Betul.. aku tak terniat pun nak jatuh cinta lagi lepas kahwin. Yalah.. kesian suami aku kan..

tapi betul aku tak dapat tipu perasaan aku sendiri sekarang, mata aku sehari kalau tak mencari dia ni.. erm.. macam tak senang hidup. Tapi aku sedar, aku tak mampu nak miliki dia dulu. Entah mampu ke tidak. Aku pun tak tahu. Tapi kalau boleh memang aku nak berusaha ni sebab aku nak memiliki. Orang-orang tua selalu berpesan, jangan mengalah sebelum bermula, jangan mengundur kalau tak rela, jangan mulakan kalau tak sanggup tanggung risiko. Ececeh...


Aku ni kalau diturutkan nafsu memang aku nak semua. Aku nak empat sekali! boleh tak ??

Aku nak ....



IPAD







HTC FLYER




IPOD TOUCH





SAMSUNG GALAXY TAB



HUH!! SERIOUS AKU NAK... erm.. tapi aku pasti itu adalah nafsu semata-mata.

Berbalik kepada cerita sebenar, aku sebenarnya nak cari barang untuk aku hadiahkan kepada suami *ehem* sempena hari lahir dia bulan 5 ni nanti. Benda pertama yang aku fikirkan sebenarnya aku nak hadiahkan IPOD TOUCH tu sebab dia tak pernah memiliki benda camni. Tapi bila dah aku fikir-fikir balik. Banyak application untuk apple ni nanti kan susah nak di cari. iyeker susah? kebanyakannya lah kot.. bagi aku. hehe...

ada jugak masalah lain ni. Kalau aku belikan dia Ipod touch ni. Aku pun nak satu. Tapi aku fikir lagi. Berbaloi ke aku beli jugak? Nak kata aku nak surf internet. Hp aku sedia ada ni pun dah cukup sebenarnya. Cuma kadang-kadang orang susah la nak get through hp aku sebab 24 hours on the net kan. hehe.. Jadi kepada mereka2 yang selalu ter'pending' message bila hantar message dengan aku or call aku terus masuk voicemail. heheh..

Bagi mereka2 yang memiliki barang2 yang tersebut di atas..... tolong bagi komen dan review boleh? aku nak beli. huhu... tolong2..

Tuesday, April 19, 2011

satu petang di KLT





Aktiviti petang hari di kampus, setelah hampir dua minggu aku kat sini. Inilah pertama kali aku dok jalan-jalan kat luar. Melihat2 aktiviti student kat sini petang hari.
Yang pastinya pelbagai sport yang dimain. Gambar first sekali menunjukkan orang ramai tu, diorang tengah main Frisbies ... betul tak nama game tu untuk sesiapa yang tahu? ala... game yang main baling-baling benda berbentuk cakera tu. Ada 2 group kat sini yang main frisbies tu. Yang kat depan and belakang. And ada jugak yang belakang tu dalam 2, 3 orang sebenarnya baru nak bertatih main rollerblade.

Gambar kedua tu pulak lebih merangkumi anak-anak bujang ramai-ramai mengejar satu bola. Hehe apa pekdahnya? Mari mengeluarkan peluh. Dibagi satu sorang bola tak nak. Nak juga berebut bola yang satu tu. Yang ni favourite game hubby aku, bola sepak. Kalau nampak, dia ada dalam gambar tu. Dari tadi menahan diri tengok orang main
. Last2 tanpa segan silu dia pun join. Betullah kan? Kalau nak tunggu orang ajak sampai bila?

Hah! Gambar ketiga ni permainan kegemaran aku. Basketball atau nama manjanya, bola keranjang. Aku nak join main tapi takde perempuan lain yang berjiwa macam aku. Yang lain lebih tergedik2 kat luar court. Erk!! Nak join jejaka2 tu boleh jer kalau aku... tapi ... tapi... takut ada pulak orang berlari2 dari court sebelah.. ehem!

Oke. Yang last sekali ni ... badminton la kan... kreatif. Takde nett, sorang main kat dalam sorang main kat luar.. jadi.. gate tu adalah jaringnya. Jimat kos.. jimat semua... kalau dari bilik aku memang nampak semua ni. Cakap jer nak tengok siaran mana hari ni. Hehehe...

Oklah.. itu jer.. aku nk panggil hubby aku balik. Dah azan maghrib dah ni.


"Ooo bang!!! Udah2 gk ktk nyepak bola ya koh"

P/s saya di antara perempuan2 yang duduk tepi court jer hari ni. Hehe...
Published with Blogger-droid v1.6.8

makan time!!







Ehem..ehem.. actually ni bukan makanan untuk hari ini. Ini adalah makanan untuk hari2 yg telah berlalu pergi sebelum ni.... sebelum ni kan aku tidur kat rumah kawan aku si Videl. (Memang suka nak mengacau kan) dan kat rumah tu ada sorang lagi kawan dia dari Jepun kalau tak silap. Dan nama dia Keiko. So far, keiko memang interesting. Boleh tahan fasih dan faham berbahasa Melayu Sarawak ok. Bukan Melayu baku. Hehe.. makanan kegemaran pun yang pedas2 dan spicy macam sambal belacan ke apa ke.

Seperti yang dijangka.. makanan hari tu memang confirm la tak habis especially steamboat stuff tu. Makan nasi dengan benda2 lain such as belacan dengan terung bakar, tempoyak goreng, sayur bendi masak kicap, dan ikan masin tu jer pun dah cukup mengenyangkan.

Tunggu makanan untuk hari kedua di rumah Videl nanti. Hehehe
Yang pasti sayur bendi mesti ada. Favourite aku tu... lepas makan tak peduli lagi dah dengan benda lain. Sampai laki pun aku boleh baling dengan tilam jer (metafora)


P/s korang dah makan ke belom?


Published with Blogger-droid v1.6.8

Monday, April 18, 2011

Jangan biarkan blog anda bersawang.....macam aku

tak sedar dah hari ini hari isnin, bermula lagi rutin kelas aku. Minggu lepas (semalam dan dua tiga hari yang lepas), heboh sana sini memperkatakan pasal mengundi. Hehe.. ada satu atau dua photo aku nak kasi share kat sini pasal benda tu, tapi gambar belom transfer dan aku malas nak bukak lappy dulu. Sekarang ni pun aku update kat rumah kawan aku dulu. Tunggu time nak pegi kelas.

Yang pasti aku hari ini sangat-sangatlah mengantok ..... huhu. hari hujan menambahkan lagi kemalasan aku untuk turun hari ini. Semalam dalam pukul 12.30 tengah malam agak-agak la, aku, hubby, videl dan suami baru sampai Sibu dari Kuching. Hari jumaat lepas kami semua balik kuching sebab suami Videl nak mengundi. Aku? jadi undi hantu. hehe :P Selepas bersuka ria di kuching walaupun untuk sekejap, hari Ahad dah balik sibu membuatkan aku penat yang teramat2. Ingatkan dah balik kuching boleh nak support kawan kita si Amir tu a.k.a tunang Amni dalam Akademi Fantasia 9 ni. Tapi tak juga kesampaian aku nak tengok konsert tu live, sebab malam tu orang semua menunggu keputusan undian siang hari tu kan. Jadi, bapak aku dah konker television tu dulu. Beranganlah aku nak tukar channel. Hehe...

Just a quick update. Lain kali aku update lagi. Lama dah aku tak update bergambar kan.. huhuhu.... line kat sini sangat2lah teruk sangat sampai aku nak upload gambar pun susah.. waima satu keping gambar jer. Jadi lebih senang aku describe guna word merapu aku ni. okelah... aku nak gerak dulu. Lama-lama aku menaip ni, mata aku makin layu. Tilam kat depan mata masih memanggil2. baik aku gerak sebelum aku terlena kembali. hehehee...

salam!

Monday, April 11, 2011

Minggu ke2

Salam sejahtera...

iyer... ayat skema.. Hari ini hari isnin ow... esok hari Selasa.. Tiap2 pagi kelas awal pagi. huhu... Tiba-tiba aku rasa macam selalu sangat penat. Peliknya macamlah sebelum ni aku tak pernah kerja pagi sampai macam tak biasa pulak nak bangun pagi dan turun kelas. Tapi sungguh ... aku penatttttt sangat-sangat. Sekarang ni pun aku penat.

Untuk Semalam dan 2 hari ini ... eh.. 2 hari ke ? Aku akan tidur kat rumah kawan aku, Videl. Sebab husband dia pergi mencari rejeki jauh di perantauan, jauh dari mata isteri tercinta, so kami (aku dan suami...ececeh...) di amanahkan untuk menjaga dia :P
Jaga ke?

Semalam dah main masak-masak... macam2 sungguh yang di masak sampai tak habis makanan. BOleh dimakan lagi hari ini. Gambar next entry aku tunjuk, aku belum pindah lagi gambar ke dalam lappy aku. Hari ini pun main masak-masak jugak, tapi takdelah extreme macam yesterday punya. Lauk biasa2 jer....

Minggu ni, masuk minggu kedua aku bergelar sebagai student kembali dan isteri orang. Dua combination yang sungguh.... erm.. no komen.
So far, as a student, life memang challenging. Dengan assignment dan kuliah. Tapi so far jugak aku fikir semua tu interesting. Learn something new di samping refresh balik apa yang pernah di belajar dahulu. Aku di antara student yang paling 'MUDA' kat sana. Iyelah.. sampai org ingat aku ni baru jer 18 tahun, 19 tahun. Forever young... ko ada? =P

UNtuk besok sebenarnya aku masih bingong dengan satu subject ni, communication in the workplace. Di suruh buat group of 4, untuk assignment kedua. Assignment pertama subject ni individual so aku tak bingong sangat. A group of 4. Previously aku dah ada 3 org dalam group. Sorang ni housemate aku jugak (perempuan) dan sorang ni lelaki group kuliah lain. Tapi combine la kan. Hari ini buat group, besok nya perempuan ni dah QUIT. ALAMaK! punyalah susah nak carik org lain untuk cukupkan 4 orang. Dia boleh pulak quit. Jadi sekarang kami tinggal 2. AKu tak kenal pun sapa lelaki sorang ni sebab dia sebenarnya satu kuliah dengan perempuan tu. Tapi insyaAllah kalau cekalkan hati semua ok. Jadi besok aku harus bagitahu lecturer tu pasal sorang lagi ahli kumpulan aku dah quit. Ermm....

Actually aku dah jugak nasihat budak tu, dia quit sebab dia rasa dia tak mampu buat semua ni. Subject ni... Course ni, Sedangkan dia minat. JAdi aku nasihatkan dia takde benda yang mudah dan senang kat dunia ni kalau kita tak berusaha kan. Dia boleh berfikir secara matang, tapi umur baru lepasan SPM. Takperlah... asal dia boleh fikir lain kali yang mana baik dan yang mana buruk untuk dia. Aku doakan yang baik2 saja...

Esok! BERUSAHA CARI AHLI GROUP BARU! huhu.....

sampai sini saja aku menulis dahulu untuk malam ni... lama dah aku tak menulis, baru sekarang aku tahu rindunya aku nak berblogging ni...

Kalau ada masa dan ada internet aku jumpa korang lagi oke..

Selamat malam!

Tuesday, April 5, 2011

Tanpa Tajuk

Apa-apa pun, firstly aku nak mintak siapa2 yang mempunyai number hp aku, untuk send balik num handphone korang kat aku. Daripada message yang disertakan dengan nama dan ucapan ka. Kalau rasa kredit tu banyak, boleh call terus. hehe

Sekarang ni, memang sahlah aku akan jarang berblogging lagi. Disebabkan line internet kat sini pun hilang datang. Nak blogging guna hp. Dah tak de... tunggulah.. setting hp sekarang ni pun tak dapat lagi. Tak tau kenapalah leceh sangat kali ni. hurmm....

Hari ini officially start kelas Day 1. As usual, kalau dah first day tu, takdelah apa sangat. Yang biasa biasa dan yang basic sajalah. So far, kelas okey, Tak tau la lagi kalau dah start nak buat assignment segala. Huhu.. macam tak percaya pulak dah jadi student balik. Tahun ni memang tahun yang sangat berharga buat aku. Aku dapat sambung study dalam benda yang aku minat (mudah-mudahan berjaya) dan aku menjadi isteri orang. Alamak.... =D sampai sekarang aku masih macam tak percaya sebenarnya, kebanyakan title aku dah berubah. Puan Ztie. Ececehh..... Cik Puan Ztie boleh? hehehe....
Aku sebenarnya, nervous jugak. Lama dah tak study and lama dah tak tengok buku. Nak buat homework assignment segala. So... quite challenging jugaklah. Tambah lagi dengan environment sekarang ni di kelilingi dengan budak-budak cina. Boleh kata 99.9% tu bangsa diorang. 100 - 99.9 = A% tu Bumiputra. hurm... boleh bayangkan tak ? =D


*sekejap... ada orang ketok pintu rumah*


So far, memang aku lah yang paling 'muda' kat sini. Paling syoknya bila, baru tadi, baru jer sebentar tadi, budak2 'senior' ketok pintu rumah. Tanya punya tanya punya soal punya kenalan. Last2 tanya umur. Bila sampai part aku, teka umur 18!! 19!!! WOW.... forever young ek? hahahahaha... oke.. aku bangga. Cakaplah aku tak sedar diri. Siapa lagi nak puji aku forever young? Korang?? Lambat cerita =P

Banyak yang dah jadi in the past few days sebenarnya, tapi dah line internet ni sekejap ada sekejap tak. Aku pun dah kehilangan idea sikit2 dah nak tulis dan post apa. Kalau nak tahu pasal aku semalam. Tengok blog Videl untuk mengetahui aktiviti 'Sihat' kami.

Errrr.......... okelah... aku nak tidur. Esok kelas awal pagi. hurm.... nanti aku tak bangun.. sapa nak kejut?? hehe...

salam..

sampai jumpa lagi.

Friday, April 1, 2011

roadtrip again

Salam.. belom berkesempatan nak reply komen korang dalam entry sebelum ni. Anyway, kami berdua mengucapkan ribuan terima kasih kepada mereka yang sudi datang dan tak sudi (cewah) dan yg meninggalkan jejak. Terima kasih sekali lagi.

Eem... aku pernah bagitahu tak yang aku sebenarnya nak pergi sambung belajar? Bukan ke peringkat yang lebih tinggi. Just sambung takat yang mampu jer
. Hwhehe... dan takdelah jauh sangat. Masih lagi kat sarawak ni. Dan sekarang? Aku dalam kereta untuk meneruskan perjalanan ke destinasi. Doakan keselamatan kami ya.

Aku sebenarnya masih nervous. Yalah.. punyalah lama dah aku tak belajar. Dah beku dah otak ni. Semoga dipermudahkan yang Maha Esa. Nervous tetap nervous lah wey!
Org lain dh lama amik diploma pergi degree pergi master. Aku baru jer nak bertatih. Hmmm.. takpelah. Biar lambat asal selamat yer tak? Oke lah.

Aku undur diri dulu. Nak sing a long dengan si dia dalam kereta.

P/s nasib videl tak jadi tumpang. Kalau tak ... aku pasti dia duduk atas bumbung......
XD
Published with Blogger-droid v1.6.5