Tuesday, April 26, 2011

Aktiviti tiru meniru adalah tidak digalakkan sama sekali

Amik kau.. Sekali nak panjang title entry..

Menjawab tag daripada labulabi...

Ehem..

(1) Apa itu meniru?
Meniru maksudnya mengambil hasil kerja orang lain dan dijadikan hasil kerja sendiri. Dalam kes ini kepala dan mata haruslah tajam untuk memerhatikan orang sekeliling.

(2)Jenis meniru ?
Konfius sebenarnya dengan soalan ni..

Jawapan:
(a) tiru tipu (tiru bulak a.k.a tiru ecek-ecek)
-meniru dengan niat untuk menunjukkan dirinya bodoh. Ataupun meniru sebab nak tackle orang yang ditiru.

(B) tiru standard
-meniru sambil mata menjeling ke kiri dan ke kanan untuk mengambil jawapan orang lain.(Dalam kes exam)

(C) tiru pasrah
-meniru sebab dah berapa kali trial and error membuat sesuatu perkara menyebabkan seseorang itu meniru

dan bermacam-macam lagilah jenis tiru yang ada.

(3) Bagaimana nak mengelakkan daripada meniru.
- suruh exam sorang dalam satu kelas dengan sorang guru.
- barang mesti hanya satu. Tak ble banyak2. Takdelah kes meniru.

Contoh: dalam dunia hanya ada satu blackberry, satu nokia, satu alienware, satu ipad. (Beli based on siapa cepat dia dapat)

(4)Kenapa pelajar/blogger meniru?
- mereka meniru sebab tak dapat nak fikirkan apa2. Juga mungkin kerana mereka rasa cool sebab dapat meniru dan menghasilkan kerja yang very the wow! Sedangkan hakikatnya bukan kerja mereka (point utama-asa bes)
-mungkin kerana dia terdesak sebab tidak belajar kerana menghabiskan masa bermain game Diablo 2 dari malam hingga ke pagi.

(6) Anda pernah meniru? Apa?
Ya saya pernah. Saya meniru cara masakan ayah saya. Dia masak main tikam2 jer.... Tapi sedap! Masih dalam proses untuk meniru.
Exam?

-to be continued-



Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

5 comments:

  1. apakah...? masok skali hal Diablo 2 tek..? Hahaha!!

    ReplyDelete
  2. tiru jak sia...no probs...hehehehe

    ReplyDelete
  3. Rajin jawap tag ehhss... Aaaa. Lamak dah sik main game Diablo.. Ada gik yang baru keluar ka?

    ReplyDelete
  4. @mrs ichiban :
    Hal diablo 2 mesti masok. Sebab yalah soh ngantok seminggu2.. Hahaha

    @labulabi
    Flo suruh niru.. Cmenelah?

    @flo
    Labulabisik suruh.. Cmne tok?? Berumbak la ktk duak nun. Hhaha

    @amir
    Menjawab k nulong kwn. Hehehe.. Sikda baru.. Ya lama pun ya. Diablo 2

    ReplyDelete