This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Thursday, May 26, 2011

Kisah si lelaki dan wanita

Wanita : kau boleh tipu aku tapi kau tak boleh Allah s.w.t dan kau juga tidak boleh menipu hati aku.

Lelaki : tapi .. Betul.. Aku hanya berkawan dengan dia. No more than that.

Wanita : kalau kawan. Kenapa kerap keluar dgn dia? Kenaapa layan dia? Kenapa tak keluar dgn kawan sejenis kau? Kenapa tak suruh kawan kau layan dia? Kenapa mesti engkau? Dan kenapa mesti dia?

Lelaki : keluar biasa2 aje. Borak2. Pergi makan. That's all!!

Wanita : ok. Aku pun boleh keluar borak2. Makan2. Duduk rumah berduaan. Makan bersuap. Call tengah2 malam. Terkejut sikit pelok lelaki. Boleh?

Lelaki : tidak! Jangan!

Perempuan : eh? Kenapa tidak? Kau boleh... Aku pun boleh!!

Lelaki : .......

Perempuan : .......

Lelaki : ikut suka kau lah

Perempuan : sudahlah. Liar! Ini xcurang. Faham? Kau tak suka..kau tak keluar dgn dia. If u like her, go on. Serve yourself. Aku tak rugi satu sen pun. Lelaki curang macam kau. Tak sesuai jadi kekasih.... Bye .. Bye

Lelaki : tunggu! Aku.. Erm.. Nanti... Erm... Kau

Wanita : bye .. Bye..

Lelaki : .........



(Betul-betul tiada sambungan)



Apa yang kita dapat bila mengkhianati seseorang?
Cuba fikir, kekasih hati yang jujur, ikhlas dan berpegang pada janji bersama-sama. Sanggup berkorban dan tak curang... Tiba-tiba ditinggalkan. Lainlah kalau kekasih tu tadi perangai dia memang tak senonoh or so on. Itu memang patut ler. Apa yang korang dapat kalau curang bilamana kekasih setia? Bahagiakah? Tak terfikirkah perbuatan khianat tu mungkin berbalik semula ?
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Wednesday, May 25, 2011

Me and you

Lelaki : sayang, dari hari ke hari aku semakin rindu padamu.

Wanita : tapi aku tak rindu pun.

Lelaki : yalah. Ego kau tu tinggi sangat. Satu hari kau pasti akan merindui aku.

Wanita: untuk apa?

Lelaki : hai.. Muka cun macam aku ni kau tak jatuh cinta lagi? Orang lain berebut bagai gila mahu tackle aku tau.

Wanita : itu orang lain yang gelojoh tengok muka cun macam kau. Kalau dah ramai tergilakan kau. Pergilah. Buat apa kat sini.

Lelaki : yalah.. Sebab kau banyak sangat pilihan kan.

Wanita : kalau betul pun aku banyak pilihan. Masalah engkau ke? Kalau aku jenis rambang mata dan suka main2 orang. Dah lama aku terima kau. Sebab mata kau tersangatlah cantik, hidung mancung, dagu jendul.
Lelaki : habis?? Tak cukup lagi ?

Wanita : berikan masa untuk aku berfikir.

Lelaki : ok. Boleh. tapi aku nak kau tahu aku nak jadi best friend kau. Nak bersama kau. Selagi aku tak dapat miliki cinta kau, selagi itulah aku akan terus cuba. Kau masih rindu dia kan? Buat apa kau nak rindu dia lagi.

Wanita: dia temanku yang paling baik. Teman di saat susah dan senang. Rinduku pada dia bukanlah sesuatu untuk kau persoalkan.

(Tidak ada sambungan)

We had our fun, and we have made mistakes.
But who have guessed along the road. We've learned to give and take. It is so much more than I could have dreamed.
You make loving so easy for me.
There is no one in this world, who can love me like you do.
That is the reason that I want to share forever with you :)


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Sunday, May 22, 2011

Tips untuk recover folder (untuk akulah)

 GAHH!!! tadi tengah aku potong kertas butter paper untuk melukis. Ada seseorang ni nak pinjam pendrive aku. So, aku kan budak baik. Bagi pinjam lah. Tak sampai 5 minit... entah2 dua minit jer kot. Dia bagi balik. Aku tanya.. Dah ke ? Dia cakap.. errr.. dah dah.. terima kasih.

oklah.. Aku pun tanpa curiga senyum dan sambung kerja. lepas tu aku teringat yang aku sepatutnya nak copy kerja kat dalam lappy aku. So dengan semangat nya aku cucuk pendrive p lappy. THen nak tahu apa jadi???????

virus beb!! virus!! yang menyembunyikan semua file folder aku dan buat shortcut.



 file aku semua hilang ok! folder tak dapat access dan semuanya jadi shortcut! entah apalah sebab nya.. aku dah kusut ... benda lain aku tak kisah hilang. Yang paling aku kisah dalam folder KLT tu. past year exam.. ermm... oklah.. mungkin aku boleh mintak lagi dari orang lain. Tapi dalam folder KLT tu adalah hasil kerja aku. Aku nak mintak dari sapa lagi kan?? kan >???

Aku dah scan dah coba semua view hidden folder ke apa semua tak berjaya. Then aku tanya MR Google.

Adalah satu dua cara penyelesaian. Tak pasti berjaya atau tak. Tapi no harm trying right? Kalau tak berjaya memang aku dah hilang data ni pun. Tapi kalau berjaya at least aku dapat recover balik data2 penting.... tol tak ?


So here it goes. .....


A) Perkara pertama. Tekan START atau lambang WINDOW tu dan type "RUN" ...


















B) Kemudian akan keluar benda ni


















C) Type drive di mana pendrive anda berada ... contoh dalam kes aku. Pendrive aku kat DRIVE H.

Jadi kan dalam tu ada tulis (warna merah anda type ok.. kecuali enter. Janganlah type. tu tekanlah ENTER





C:\Users\user> H: enter

then dia akan keluar

H:\> 


lepas tu TYPE


H:\>dir/ah enter


dan dia akan tunjukkan macam gambar kat bawah ni



















D) Macam ikut gambar di atas. Selepas step C tadi kan. Type pulak

H:\>attrib -h -r -s -a KLT enter

then kalau dia takde show apa2 command cakap invalid ker apa ke.. Means file tu semua dah dapat balik. Kecuali file PAST YEAR EXAM aku. Sebab dia ada space in between kan. Jadi aku tak tau macam mana nak tulis dalam path CMD tu. hmm.. tapi takperlah!

At least aku dapat balik Folder KLT aku dan beberapa folder lain kan~!




















YiPPie~!!!

Terima kasih encik GOOGLE!!


 













kepada sesiapa yang masih bangun sekitar pukul 12 dan melayari twitter malam tadi. Nampaklah aku melepaskan geram di sana. hehehehe.. oklah.. Nak sambung buat kerja!

SALAM!


Saturday, May 21, 2011

Bersumpah setia tapi .. ?

Dalam dunia percintaan, terlalu lumrah kira dengar pasangan kekasih (kononnya) bersumpah setia dalam percintaan. Al maklumlah hati tengah suka, berbunga-bunga di tengah padang disinari bulan di kelilingi taman. Ada yang sampai sumpah setia angkat Al-Quran semata-mata nak tunjukkan dirinya pegang janji dan tak berdusta. Perlu ke? Lebih-lebih lagi adam, tak kurang juga yang hawa.

Tak payahlah ok.. Ada lak yang tak dapat tunaikan janji nanti,akibatnya sumpah makan diri sendiri ler jawabnya.
Ramai kawan ku mengadu dengan aku yang mereka ditipu oleh kekasih hati. Berdusta. Dah puas bercinta. Terus buang. Lebih2 lagi yang habis madu sepah dibuang. Sendiri mahu ingat. Sendiri cari akibat. Sendiri mahu tanggung. Kekasihnya pasang lain ramai tipu sana sini.

Akibatnya jiwa tertekan, teraniaya dan geram sangat, lalu berdoa kepada Tuhan mintak turun balasan. Baru ingat nak berdoa. Jiwa tak tenteram hidup tak bahagia. Selagi bala belum tiba boleh rilek dulu.. Dah tiba masanya bala datang on the spot barulah nak menyesal. Masa tu, entah sempurna ke tidak kita nia, entah cacat, sakit terok ataipun nazak. Ataupun diri kita dianiayai oleh orang lain.

Pernah dengar ?
Orang yang teraniaya itu akan mendoakan ke atas si zalim (yang menganiaya) sehingga Allah S.W.T membalasnya.

Oleh itu, jadilah kita manusia yang jujur, bersihkan hati. Ikhlas dan jangan suka tipu orang, mungkir janji dan bla bla bla bla bla....

P/s jiwa akan menjadi lebih indah jika kita terus melalui kehidupan ini dengan jujur dan sentiasa memaafkan kesilapan orang dengan kita.

Salam :)
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Friday, May 20, 2011

Dear diary :)

Dulu, aku ada sebuah buku. Buku yang aku tulis dan coretkan sebelum adanya kewujudan blog ni. Dalam buku tu aku lebih open nak cakap apa sebab takde orang yang baca pun kan ? Dan mungkin juga sebab DULU aku lebih mudah bermadah berbanding sekarang. Jangan tanya kenapa. Aku sendiri tak tahu. Mungkin dalam buku tu, sebab takde orang baca jadi takde orang nak judge aku kan?

Dulu aku tak boleh hidup tanpa buku ni. Kat mana-mana aku bawa sebab :
1) Mudah aku nak tuliskan apa-apa yang terlintas kat fikiran
2) Aku suka melukis dan menulis. Jadi selain menulis. Ada saja lakaran yang aku buat untuk menggambarkan perasaan aku time tu.

Tapi sekarang lebih mudah kan? Orang bawa Ipad, Ipod, handphone sekarang ni pun macam2 jer. Dan semuanya boleh online.
Tapi feel tu tak sama macam bila aku menulis dengan jari jemariku sendiri. Lain sangat. Feel tu lebih ikhlas. Lebih bermakna. Dengan tulisan tangan sendiri. Buku ni dah wujud sejak tahun 1999. Kalau sesiapa jumpa buku ni memang dia akan tahu semua yang berlaku dalam hidup aku dan perasaan aku time tu.

Ada sesetengah content aku lebih suka keep-it-to-yourself-rather-than-spill-it-around. So aku akan amik sedikit sebanyak content dalam buku tu dan abadikan dalam blog ni. Agak-agak korang penulisan aku dulu dan sekarang berbeza tak ?

Tunggu entry lain hari :)


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Tuesday, May 17, 2011

Shhh... Resipi Rahsia

Bangun petang tadi, terjaga sebab Videl call. Ajak makan.. Mula-mula tu masih mamai sikit. Sebab baru bangun tidur kan ? Tapi dah lama2 baru faham.. Hehe... Jadi planning, Videl pergi kat hostel. Senang la jugak.. Sebab kalau tunggu cik abang kita ni habis main bola, lambat lagi lah nak turun. Jadi Yabuki hantar Videl kat hostel then tunggu cik abang habis main bola kemas2 then turun...

Destinasi kami hari ini adalah secret recipe...

Lama dah tak makan sini, bila sampai tadi aku dah tak tahu nak makan apa. Semua nya macam mengiurkannnnnnn!!! Nafsu!! Nafsu!!

Last2...

Aku makan macaroni cheese, abang makan errr.. Blackpepper chicken kot? Dan Videl makan... Errmmmmm curry laksa kot? Haha tak tau lah. Nama semua hevat2 belaka. Yabuki tak join sebab ada dinner.. Macam company dinner lah..

Kenyang?? Rasa nak muntah adalah. Padan muka! Sapa suruh order cheese kan ? Hamik kau... Hehehehe.

Tapi.. Tapi.. Aku tetap rindu D11 ...

Haishhh :(


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Sunday, May 15, 2011

aku bukan kambing!

YA!! aku bukan kambing! tapi aku rindukan kambing.. 

YA!! Kambing di D11! hehehe 


saya rindukan d11. saya rindu mahu makan lamb berencah merah ini. betol saya rindu. kalau saya tidak pergi jakarta gawai ini. saya akan pergi ke sini. itu janji saya kepada saya sendiri. claim dengan hubby. ececeh. keh3... sapa nak join aku? jom lah...jomlahh.... jom lahhhhhhh!!!!!!! 







Monday, May 9, 2011

mari melukis .... lagi!

Ehem... selamat malam dan salam sejahtera kepada semua. Hehe.. lama dah tak update blog kan. So nak quick update kejap hari ini.

Ingat tak dulu aku pernah buat entry pasal rombongan ke pekan? Pasal drawing tu semua ka? Well... hari ni adalah tarikh submition untuk ketiga2 drawing yang telah di amanahkan kepada kami untuk membuatnya. Ada tiga requirement semuanya ...

First drawing, melukis mana-mana bangunan dalam kampus dengan menggunakan pencil dan free hand sketching. lama buat last-last siap jugak itupun tak berapa ikut yang asal sangat sebab aku tak reti nak lukis rumput dan awan!

Second drawing pulak, bangunan luar kampus (dalam kawasan sibu). Untuk lukisan inilah yang kami pergi outdoor sketching tu. (Merujuk kepada entry : Rombongan ke pekan).
drawing ini pula mestilah final dengan menggunakan pen. Yang ini pun sama. Sungguh aku tak reti nak lukis pokok dan awan!

Ok. Dan untuk final drawing, melukis dengan finalise with colours tak kisahlah dengan watercolour ke, colour pencil, crayon dan apa-apa method colour yang ada boleh dipilih. Dengab syarat, lukisan ketiga haruslah ada landscape dengan binaan dalam segi seni bina. Contoh paling senang adalah, jambatan yang dikelilingi flora dan fauna. Tapi sungguh aku tak reti lukis jambatan. So..... jadilah hasil yang lain. Ya g penting ada keindahan kehijauan alam dan senibina. Betol?

Pandai2lah korang teka mana satu first, second dan third drawing ek. Takdelah susah mana tu.


P/s harap takdelah coursemate aku mahupun sapa2 kat sini yang follow blog haku. Lalalalala
Published with Blogger-droid v1.6.8

Wednesday, May 4, 2011

Quite?

Aku dah duduk kat sini dari pukul 10 pagi... Sekarang dah hampir pukul 2.. Perbezaan ketara sebaik saja jam menunjukkan lepas pukul 12. Makin banyak student yang takde kelas petang datang 'lepak' kat library.

Tadi pagi aku ada tanya.. 'Why the library so quite?' Macam gitulah bunyi aku di twitter tadi. Di jawab dengan nada tak puas hati oleh Flo, "dalam library memanglah senyap! Blommm..."
Sampai sekarang aku masih cuba mentafsir message yang tersirat.
Tadi aku cakap aku nak karaoke di library ni sebab sunyi sangat.

Tapi sekarang aku rasa nak hempuk sorang2 bebudak kat sini sebab pok pek pok pek dari tadi. Dah macam pasar ikan dah aku tengok. Berlawan2 melelong ikan. Huhu... Nasib aku tak jadi karaoke dalam ni tadi. Kalau tak memang dah kena hempuk.

Banyak assignment due next week. Kebanyakannya drawing. Report ada 2 termasuk drawing ada 8.. Kot? Kalau tak silap. Apa-apa pun.. Telinga aku sekarang gatal. Sebab aku tak hingat mana aku letak mp3.. Hmm...
Nak beli baru ke?? (Berduit!! Alasan jer tu)

Okelah.. Aku nak join librarian marah budak-budak bising.. Ngeheheh
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Monday, May 2, 2011

I miss them

For the past 3 days, I've been spending my time with my family in Sibu. For the past 3 days I've been living in my own dreamy world. now.. They just landed in kuching. And not more than 10 minutes after I left them at the boarding area. I miss them already. I really do :( too much..
And I feel like going to cry right now.
Will update soon.

Xoxo

P/s have a safe trip mami, dadi, inek, cuzzie and mother in law :)
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone