Monday, May 9, 2011

mari melukis .... lagi!

Ehem... selamat malam dan salam sejahtera kepada semua. Hehe.. lama dah tak update blog kan. So nak quick update kejap hari ini.

Ingat tak dulu aku pernah buat entry pasal rombongan ke pekan? Pasal drawing tu semua ka? Well... hari ni adalah tarikh submition untuk ketiga2 drawing yang telah di amanahkan kepada kami untuk membuatnya. Ada tiga requirement semuanya ...

First drawing, melukis mana-mana bangunan dalam kampus dengan menggunakan pencil dan free hand sketching. lama buat last-last siap jugak itupun tak berapa ikut yang asal sangat sebab aku tak reti nak lukis rumput dan awan!

Second drawing pulak, bangunan luar kampus (dalam kawasan sibu). Untuk lukisan inilah yang kami pergi outdoor sketching tu. (Merujuk kepada entry : Rombongan ke pekan).
drawing ini pula mestilah final dengan menggunakan pen. Yang ini pun sama. Sungguh aku tak reti nak lukis pokok dan awan!

Ok. Dan untuk final drawing, melukis dengan finalise with colours tak kisahlah dengan watercolour ke, colour pencil, crayon dan apa-apa method colour yang ada boleh dipilih. Dengab syarat, lukisan ketiga haruslah ada landscape dengan binaan dalam segi seni bina. Contoh paling senang adalah, jambatan yang dikelilingi flora dan fauna. Tapi sungguh aku tak reti lukis jambatan. So..... jadilah hasil yang lain. Ya g penting ada keindahan kehijauan alam dan senibina. Betol?

Pandai2lah korang teka mana satu first, second dan third drawing ek. Takdelah susah mana tu.


P/s harap takdelah coursemate aku mahupun sapa2 kat sini yang follow blog haku. Lalalalala
Published with Blogger-droid v1.6.8

12 comments:

  1. ktk mbik arkitek pun course ka?

    best ehh.

    nanga lukisan ktk ya, very kreatif!

    mun kmk, boh jakk.nang sikda seni.uhuk

    ReplyDelete
  2. terer ktk free skecth...kmk maseh tetap memerlukan drwg board n ruler...kekekekeke...

    ReplyDelete
  3. kenak column ktk senget kat gamba nak berkaler ya :p hahaaa..

    ReplyDelete
  4. Kacak lukisan ktk. Klk ktk molah plan rmh kmk di kpg blh ;-p

    ReplyDelete
  5. wa,,,
    tak mampu nk komen lebih2'
    sebab anati soki langsung tak reti bab seni2 nih.. hehehe

    ReplyDelete
  6. @hani
    aok.. kmk amik arkitek pun course huhuh.. ya nama lukisan bok belaja koh. sikda gine2 ya deng. masih ada yang lebih hebat dari kamek. huhu

    @flo
    masih juak dwg board ngn ruler ya koh. huhu... cuma sk terang.. lepas ya peru diterangkan denganmenggunakan freehand. sik leh guna ruler gik. huhu

    @nona
    mata ktk tajam! jadi abaikan kan oke.. hahahah

    @mstikot
    hahah makseh kak. percayak ka ktk nak suruh kmk melukis? nak melukis ajak boleh hahaha

    @anati soki
    hehehe... takpe anat. terima kasih sebab sudi komen :D

    ReplyDelete
  7. oi pok! nang kacak... terer u bakap arkitek.. btw, dashboard hp kitak penuh sik ngan entri kamek ritok? hahahahahahahahah......

    ReplyDelete
  8. Zati: biasa la qs. nang laju spot mun ada nak pelik,hahaa..

    ReplyDelete
  9. kmk x pande melukis.hehehe.bab paling kmk x suka masa skolah.nice lukisan ya.mun kmk tek alu x jadi.campur warna pun x pande.kehkehkeh

    ReplyDelete
  10. pergh
    pandei duhal anak kucing ku tok melukis
    sik rugi nupik
    hehehehehe
    ztie!!i miss u! mun dtg kl roger ah

    ReplyDelete

  11. amni!
    oi, bakap ya apa benda? hahaha... nang penoh jak2 lah oi... tp i lamak tok lom da gilak bw.. huhu

    jue!
    i miss u too babe! heheh.... kelak roger... lom gk ada plan tok. nunggu penyimbah asid kenak tangkap lok.. huhu ngutik i..

    aku d padah ko anak kucing.. ciss

    ReplyDelete