Tips untuk recover folder (untuk akulah)

 GAHH!!! tadi tengah aku potong kertas butter paper untuk melukis. Ada seseorang ni nak pinjam pendrive aku. So, aku kan budak baik. Bagi pinjam lah. Tak sampai 5 minit... entah2 dua minit jer kot. Dia bagi balik. Aku tanya.. Dah ke ? Dia cakap.. errr.. dah dah.. terima kasih.

oklah.. Aku pun tanpa curiga senyum dan sambung kerja. lepas tu aku teringat yang aku sepatutnya nak copy kerja kat dalam lappy aku. So dengan semangat nya aku cucuk pendrive p lappy. THen nak tahu apa jadi???????

virus beb!! virus!! yang menyembunyikan semua file folder aku dan buat shortcut.



 file aku semua hilang ok! folder tak dapat access dan semuanya jadi shortcut! entah apalah sebab nya.. aku dah kusut ... benda lain aku tak kisah hilang. Yang paling aku kisah dalam folder KLT tu. past year exam.. ermm... oklah.. mungkin aku boleh mintak lagi dari orang lain. Tapi dalam folder KLT tu adalah hasil kerja aku. Aku nak mintak dari sapa lagi kan?? kan >???

Aku dah scan dah coba semua view hidden folder ke apa semua tak berjaya. Then aku tanya MR Google.

Adalah satu dua cara penyelesaian. Tak pasti berjaya atau tak. Tapi no harm trying right? Kalau tak berjaya memang aku dah hilang data ni pun. Tapi kalau berjaya at least aku dapat recover balik data2 penting.... tol tak ?


So here it goes. .....


A) Perkara pertama. Tekan START atau lambang WINDOW tu dan type "RUN" ...


















B) Kemudian akan keluar benda ni


















C) Type drive di mana pendrive anda berada ... contoh dalam kes aku. Pendrive aku kat DRIVE H.

Jadi kan dalam tu ada tulis (warna merah anda type ok.. kecuali enter. Janganlah type. tu tekanlah ENTER





C:\Users\user> H: enter

then dia akan keluar

H:\> 


lepas tu TYPE


H:\>dir/ah enter


dan dia akan tunjukkan macam gambar kat bawah ni



















D) Macam ikut gambar di atas. Selepas step C tadi kan. Type pulak

H:\>attrib -h -r -s -a KLT enter

then kalau dia takde show apa2 command cakap invalid ker apa ke.. Means file tu semua dah dapat balik. Kecuali file PAST YEAR EXAM aku. Sebab dia ada space in between kan. Jadi aku tak tau macam mana nak tulis dalam path CMD tu. hmm.. tapi takperlah!

At least aku dapat balik Folder KLT aku dan beberapa folder lain kan~!




















YiPPie~!!!

Terima kasih encik GOOGLE!!


 













kepada sesiapa yang masih bangun sekitar pukul 12 dan melayari twitter malam tadi. Nampaklah aku melepaskan geram di sana. hehehehe.. oklah.. Nak sambung buat kerja!

SALAM!


13 comments:

  1. mun kmk ngek eh..alu lah dah nagis run2 mek..kmk dah sik tauk glak hal2 it tok..yng basic2 jak tauk..good for u..

    ReplyDelete
  2. ouhhh..agak berbelit..tp..
    boleh phm..hihi..

    ReplyDelete
  3. wahh..rumit jgk ekk, tp kena hati2 jgk, takut terdelete file yg penting..

    ReplyDelete
  4. @sahm
    Kmk nak nangis run2 sikpat tp dha begegar dha.. Tkt ilang. Benda ya pun kmk bok belaja ria huhu.

    @syufa
    Berbelit? Hehe tak reti nak explain lebih. Fahan sikit ble kan.. Hehe

    @silk sutera
    Mmg.file penting careful ja.. Nasib xda papa

    ReplyDelete
  5. fuyohh.benda nak comand2 yalah kmk x pande.tapi kmk da cara mudah.setiap barang yang kmk polah kmk save dalam 2 tempat.cgek dalam komputer ya pun.cgek gik dalam portable harddisk.hehe.setiap folder kmk akan kah tajuk ngan tarikh bila kmk molah.selepas setahun benda yang yang rasa x perlu akan di delete sepenuhnya.hahaha.

    ReplyDelete
  6. Nasib bait x ilang data ya...

    ReplyDelete
  7. muakekekekek...kua juak entry ktk...bleh kmk refer..berguna tok...yeah...=p pake back up keja mek d opis...

    ReplyDelete
  8. kmk pernah juak ilang segala dak file2 penting kmk, tapi bukan dari pendrive, dari external hard disk.. dan sik pat di recovery balit.

    nasib bait ada google, dapat juak ktk file ktk balit lepas kenak virusss..

    nyway, maksih 4 da gud info

    ReplyDelete
  9. fuh..seb baik ada uncle google..bayangkan kalau pakcik google xde kan..haru la jugak...good info..

    psst...sapa la yang sebarkan virus tuh..heih...bahaya betol..

    ReplyDelete
  10. @labulabi
    Kmk sik pandey mun xbaca instruction. So terima kasihlah kepada pakcik google! Hehehe kmk pun mmg plah cmya koh. Save dlm byk tmpt tp tok tek dlm pendrive kmk lom pindah. Nasib selamat huhu

    @mstikot
    Yalah kak.. Alhamdulillah juaklah nasib sik ilang mun sik nang run2 kmk kali

    ReplyDelete
  11. @flo
    hahaha malam ya juak klua entry tk. Nendak skt ati oi. Dah nebes sekejap malam ya hehhee

    @willie
    Google mmg berguna asal sik di salah gunakan :)

    ReplyDelete
  12. @efa
    Dlm harddisk pun kmk dh penah knk tp kmk lebih syg gmbr byk2 dlm ya dpt juak kmk recover. Ada software nya. Anytime... Sama2. Sharing is caring bah hehe

    @hani
    Huhu itulah pasal .. Kalau takde google memang dh hempas diri tu. Mana nak buat keje byk sgt huhu. Entahlah sapa yg tak pandai jaga brg tulah sebarkan

    ReplyDelete

Powered by Blogger.