Thursday, September 8, 2016

The Coffee Bean & Tea Leaf Pizza


Assalamualaikum and Hello everybody. 
Panjang nak title post aritok? hahaha

Can I just speak a mixture of Sarawak and English today?
LAmak dah rasanya sik kelaka bahasa sarawak dalam blog tok. Originally yg dari bahasa sarawak ke English ke melayu baku dan akhirnya sik tetap kadang2. 


Pejam celik pejam celik sik berasa dah setahun lebeh dah merantau ke Miri tok owh. Sik pernah terfikir pun nak kerja jauh dari Kch. Apatah gik nak keluar dan menetap di tempat lain selain Kch. Dolok dalam 3 taun di Sibu. Kinek maybe 2 taun minimum? Or more? I still don't know yet. Masih terpulang dengan keadaan. Following the flows yang berlaku dalam hidup time tok. Not so easy to make decisions camya jak. Byk benda nak di consider. 

Anyway, lamak dah keja sitok. I don't really mingle around with people. Lamak dah berusia tok. yerrr.... berusia.. (ingga kedirik kejap) mcm dah sik pandey nak bersosial. Self esteem pun jadi makin kurang. So, byk lebih duduk rumah. Nangga wayang pun sorang dirik. Keluar pun mun hanya perlu or just nak meli groceries jak. 

First few months aku diam sorang jak. So, I actually have the whole flat, sigek rumah ya for myself. Sukati aku pun apa nak dpolah dalam ya. Merasalah juak berumah kedirik sekejap nak. Sungguh bukan rumah dirikpun. Just a bit of reminder of how much I want my own house to be called home. Tapi dengan keadaan ekonomi kinek and harga rumah yang kebabom, mcm sikda harapan jak aku nak meli rumah dolok time tok. 
After few months, miak lamak dlk masok balit. Nya dari Philippines. Kira one of my besties juaklah kinek. Mek 2 pandey becarik sama dirik bila pelu and pandey juak give space utk masing2 bila perlu. SIkdala gago nak berkukut 24 jam. Hau tek sapa ? hahaha 

Nya juaklah nang savior aku d sitok. Entah berapa kali ntah aku nang sikda duit. sik cukup duit segala. semua nya nulong nanggong. Aku bayar balitla of course. Or sometimes nya akan beli barang and nya suruh aku masak. Ya jak d maok nya. I even ever give up my Iphone to pay her. Tapi since nya xmaok cash and nya perlu duit. Nya sik mok jual Iphone ya. So just berik camya jak. Jadi now she is proudly an iphone use

*aku sayang gila dengan iphone ya. Tapi aku tauk nya jenis jaga barang so i know the phones is in a good hand 


ok. Talking bout other things. Mek duak suka juak nak berjalan jalan carik makan. Byk dah tempat makan dipergi. Tapi mala jak lupak nak post koh. I blame instagram, twitter and snapchat for that. Cause sometimes I am lost for words, jadi aku hanya akan post gambar2 jak dalam media sosial lain ya.
Tapi nampak nya hari tok aku terlebih ayat nak dikelaka. Yala kelebihan bila dah nak update makey bahasa sarawak tok koh. (bahasa ibunda tek nak) semua dah lalu nak dikeluar. 


aaaa, talk about food. Aritok Cerita pasal sigek tempat makan la yg nya salu embak aku or mun aku ada duit. kadang2 i repay her back since she loves this place also. 

COFFEE BEAN BAH! 

and don't worry. This is not paid post for me to talk about Coffee Beans. Sidak nya pun dah well establish,  I don't think they need more and further introduction. 

Daripada aku d Kch dolok memang between Starbuck or Coffee Bean. I always end up in Coffee Bean & Tea Leaf (CBTL).. not really because of the coffee. Tapi because of the hot chocolate. 

Memang favourite aku dari dolok ya hot chocolate. Gelas besar or sometimes make it a double hot choco. Perghh.. Heaven ya bah.. 
So, kiranya dah lamak bena la aku sik pegi melepak d CTBL tok nak that recently we frequently go there. 
And aku sik tauk pun sidak dah ada menu pizza. 
Memang one of my craving here in Miri. Sebab di Kuching aku suka pizza dekat Fork & Knife sinun. Pizza nya just nipis jak and nang pergh lah. no words. (For me ok. ITs perfect) 

Ada gambar but I have to find it. Tapi sayang nya pizza dekat Fork & Knife tok limited. ada 2 jak. Pepperoni and Margherita if I'm not mistaken. And i really really really really miss it everytime I went back to Myy. 
Cause I am not really a fan of Pizza Hut. Nope. Not really.

So back to CBTL, sidak pun dah ada menu Pizza and I tell you. Macam2 jenis jak and so affordable. Sikla over the top gilak rega. But you knowlah nak. Rega pasta mcm ya semua nya berapi juaklah. 

Aku only dah try 2 kind of pizza there. Something call formaghi (consist of 4 cheese) memang milky way lah. But for me, macam over gilak jadi rasanya lah. cheesy. its nice. Don't get me wrong tapi muak sikitlah nak ngabis nya. 


Formaghi? Formagghi? erghhh



I like the Diavola so much. Is it Diavola or Diavolo? Oh my, I promise to take the pamphlet and post it here next time okey? 


Diavola

The Diavola tok nya ada spicy sikit rasa. da pedas2. Not that spicy. but just nice. of course ada cheese juak. Its PIZZA ok! 

between those 2, i would rather order Diavola over and over again. But they have other kind of pizza as well, Cendawan, Salmon, Pepperoni, Chicken. I need to try the others first before I make up my mind which is my favourite. Don't you think? 


Till next time. 

2 comments:

  1. Never tried their pizza but I so love their all-day breakfast, and their free flow of coffee though with that giant cup I couldn't possible go for a second round. Anytime better than Starbucks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I never tried their all-day breakfast tho. What do they offer? I know right. But that is really better than Starbucks for me. You should try the pizza. I'm not sure if you will like it but I did!

      Delete