mari berdango !

10:56 AM
ehem.. ehem. selamat pagi...

entri kali tok berkisah kan, recipe pizza ok. memandangkan norris dengan labulabi mintak nak. ehhee.. k molah k bini kali.

Ada 2 cara k molah doh koh.. senang jak nak molah nya.. kira camtok lahh..

DOH:
  • 200g @ 2 cawan tepung gandum
  • 20g @ 2 st yis segera
  • 3g @ 1/2 st garam
  • 5g @ 1 st gula
  • 10g @ 2sb minyak sayuran atau minyak zaitun
  • 1/2 cwn air suam untuk menguli

  1. Mula2 campur la segala tepong, yis, garam, gula ngn minyak ya dalam mangkuk besar. Gaul rata2. Soh sidak nya bersempit dalam mangkuk ya. Pasya masuk air suam sikit2 then uli lah nya sampey jadi doh lembut & sik lekat rah tangan.
  2. Sukatan air depends dengan tepong yg dipakey, agak2 lah ow, asal doh sik lekat2 gk dah d tgn. Pasya masok doh ya dalam bekas yg dah d sapu minyak sikit. pasya tutup dengan plastik cling.
  3. engkah dalam mangkuk dalam tempat yang panas dalam sejam ka. Sak doh ya nait sekali ganda. Kira besar sikit dari pada asal tek bah. (Engkah tepi mikrowave pun dapat.. mun mikrowave tek d pakey lah. sebab habanya nak)
  4. Lepas ya amik gk doh ya tek. tumbuk2 kan nya k ngeluar angin. Uli gk sekali pasya engkah jakla dalam loyang nak ho.. kedak molah kueh jaklah. mun pandey polah bulat cmya jak pun boleh. tebal or nipis terpulang dengan ktk org.
Lepas ya ? pandey2lah.. engkah sos pizza atas ya, then letakla bahan2 yg ktk org suka, daging, manok ka mun maok, mushroom, mix vegi, hot dog. engkah juak capsicum .. apa2lah. sukati lah ho. citarasa dikpun. Habis semua ya topping nya taburlah dengan mozzarella cheese.. marveles wa cakap lu! hehe.. mun dah penggemar cheese ya, lepas tabur sos piza tek boleh juak tabur cheese sebelum engkah topping2 lain ya.

Lepas ya.. engkah jak dalam oven owh~ Erm.. sik boh lamak gilak. Takut doh nya keras gilak lak. tapi mun ktk org suka makan doh yg keras, bolehjuak ow...

Sekian terima kasih. Tapi mun mok Senang gik. (Dah kira tahap malas molah doh tok) Rah choice mall ada jual doh nya ready made. keh3

Sos pizza.. dapat juak polah dikpun.

** Untuk sos pizza **
  • labu bawang besar, bawang putih, 2 biji tomato (semua cincang halus)
  • 2 sb minyak masak
  • 3 sb tomato puri
  • 2 sb sos tomato
  • 3/4 st gula
  • 1 st oregano
  • garam & gula
Tumis bawang sampey nait bau. Masok bahan2 lain. Masak sampey pekat, Tutup api dan sejukkan! Senang nak? Tapi mun mok senang gk. Beli jak rah supermarket sia. hehe



okeh2... selamat tinggal!~

5 comments:

  1. adoh..lalu berlagu dondang syg pewut kmk tgk pizza tok..ehehhe

    ReplyDelete
  2. fida:
    aie? aahaha.. awal gilak kmk publish entry tok kali nak? ekeke

    ReplyDelete
  3. tima kasih ztie.tgh nyalin resepi tok.hehehe.kelak mun dah masak kmk kah gambar dalam blog.hehe

    ReplyDelete
  4. lapar mek ngga koh...aduh2....nyaman ada jak rupa

    ReplyDelete
  5. labulabi:
    sama2.. try lok. nengok jadi sik. gambar boh lupak ow. hehe

    flo:
    yah.. pa gik. polah2!

    ReplyDelete

Powered by Blogger.