Thursday, January 13, 2011

aku pantang kalau...

Macam2 jenis pantang yang kita amalkan sekarang ni tak kira korang
bangsa apa, warna kulit apa rambut mcm mana.. Mesti ada pantang larang
kan?
Sekarang ni aku bukan nak cita pasal pantang larang tapi perkara yang
paling pantang aku tengok...
Aku pantang betul kalau orang tak reti nak tunggu turn time Q. Tak
kirala, Q time nak beli lunch meal mcD yang murah tu ker, Q nak beli
tiket wayang ke, Q kereta nak masok parking atau beli minyak ke, dan
bermacam-macam jenis Q lagilah...
Aku pantang kalau duduk kat kedai makan, then pelanggan panggil
waiter/waitress tu... Ciitt ciitt cupp cupp (bunyi mulut).. Atau mcm2
lagi la jenis mulut. Bunyi ciuman pun ada kan? Tolonglah.. Diorang pun
manusia macam kita. Penat2 bekerja. At least panggil laa dengan
panggilan sopan sikit macam... Akak, abg atau adek ke.
Aku pantang bila pegi mana-mana kedai, orang kedai tu tak reti nak
senyum. Tak reti nak greet takpe.. At least bagilah senyum sikit.
Bukannya berbayar pun. Tolong exercise urat muka tu adalah. Dah tu,
layan pun macam nak tak nak jer. Ni nak bukak business ke tidak?
Aku pantang kalau orang asyik nak arahkan orang lain buat kerja
sementara dia tak buat apa2/dapat buat sendiri.
Contohla kan, si A mintak tolong si B ambikkan air untuk A. A time tu
tengok tv jer sambil goyang kaki. Sekali takpe, kalau dah berkali2
sampai si B asyik tangguh kerja. Tu aku tak berkenan.
Dan macam2 lagi.. Tp aku berhenti takat ni jer..
Korang ada pantang lain tak?
Nota kaki:
cetusan idea daripada Hot FM pagi tadi pasal pantang...

--
Sent from my mobile device
(^_^)

11 comments:

  1. bok nyak gilak pantang geng.hehehe.pantang mun makan xda sayur or berkuah.wakakakaka.p g mcd ne da berkuah owh.sos ajak adalah.

    ReplyDelete
  2. Kmk pantang makan cekelet byk gilak.. Leh kenak migrain.. Kakya pantang nangga darah...

    ReplyDelete
  3. sama jak pantang mek dgn ktk....org ptg Q...pepg g keja mek dh nyumpah...hahahaha...geram oi....

    kmk xmok pantang masa berpantang...errk...bleh ka..muahahahaha......

    ReplyDelete
  4. @labulabi

    hah! Ya gk sigek! Pantang makan sik berkuah, keras jak asa nasik d makan. Ktk mok makan burger mcd berkuah ka?

    ReplyDelete
  5. @AmirFX

    nangga ceklet yajak soh ktk migrain ka? Atau kerana ktk makan nya byk glak? Hohohoh

    maseh tkt darah ka nektok?

    ReplyDelete
  6. @fLo

    yah.. Mena nak? Org lain lambat pun gk juak bersabar nak ow. Dtg nya tek lek2 jerrr.... Hua3...

    Eh2... Sik berpantang masa pantang? Sak lepas ya alu berpantang sik bleh jumpa flo gk. Yerr.. Kotan tek...

    ReplyDelete
  7. kmk pantang makan ikan parekk...hehehe!

    ReplyDelete
  8. Semua sama..
    Tp paling sik kmk sukalah mun org sik senyum..
    Kita dh bagus2 senyum nya molah muka cm pa jk..
    Lg2 mun nok mmg tugasnya layan org..
    Euwww.. *Menyampah..

    ReplyDelete
  9. kmk pantang tangga orang mbak slow gilak...
    kat laen sebelah kanan lagik ya...
    dh diberi highlight n hon pun msh xpaham2...
    rilek jak nya mbak keta...
    slumber jak nya...
    ish...geram na ngan cdak tok...hahaha...

    ReplyDelete
  10. @erolnukman

    Hash? Bia bna ktk pantang mkn ikan parek. Rugi aie nyaman ada jak hoho

    ReplyDelete
  11. @erolnukman

    Hash? Bia bna ktk pantang mkn ikan parek. Rugi aie nyaman ada jak hoho

    ReplyDelete