Friday, August 5, 2011

Dugaan


Semalam, on the way nak amik anak buah aku balik sekolah kat St.Joseph. TIba-tiba kereta yang aku guna (kereta ayahanda aku) berhenti di tengah2 jalan. Tengah driving tu, tiba-tiba kereta tu berhenti. Nasib baiklah time tu takde kereta lain yang follow. Kalau tak dah berciuman kereta tu nanti. Bila nak start balik, tak dapat. Bila check, rupa2nya dah overheat sangat. Seriously, meter dah naik sampai ke atas... phewww.... nasib tak meletup kereta.. haish..

Lama la jugak kami terkandas dalam kereta tu. Time tu kat depan Balai Polis Badaruddin. Memang ngam2 lepas traffic light. Nak tunggu kat luar takda tempat berteduh pun, sama jugak panas macam kat dalam. Tunggu dalam kereta macam dalam mikrowave pun ada.Kena bakar. hahaha.... Kereta yang lalu lalang. asyik nak membunyikan hon jer. macam lah aku sengaja nak parking tak berapa tepi jalan tu kan. Kalau ada orang nak tolong aku tolak kereta ke tepi boleh lah. Ni.. aku nak tolak sorang? Weyyy! kereta bapak aku berat hokeh!

Then, tiba2 ada sorang hamba Allah ni yang sedang membonceng motosikal berhenti kat belakang kereta. Dia offer nak tolong tolak kereta kat tepi sikit sebab takut ada kereta yang laju masok simpang tak tengok lah kan. Bila nak tolak jer, nak tukar gear masok N (Neutral) -Kereta auto hokeh. Gear dah jem. Alamak. Ni pasal apa pulak ni? aku pun dah tak tahu. CUba lagi tetap tak dapat. Hamba Allah ni gigih jugak nak tolak. AKu cakap memangla tak dapat. Auto tu. Bukannya manual. Last2 tak dapat jugak. DIa cakap sorry. sebab dia tak tahu apa2 pun pasal kereta ni. Hehehe... turn out rupanya dia polis kat sana. tapi tak bertugas time tu. Dengan dia punya pegawai pun berhenti sekali time tu.

Jadi bermulalah aktiviti berpanasan dalam kereta semula. Time tu dalam pukul 2 petang. Matahari tegak memancar di atas. Dugaan bulan puasa kan? huhu.... Saba jerlah. AKu dah kol ayahanda. TUnggu dia datang amik dan bawa mekanik. Tapi tak sampai2. Tiba-tiba datang lagi seorang lelaki out of nowhere menyeberang jalan raya menggunakan baju pink berwajah puteh. ecewah.. introduction bukan main kan? lol

Lelaki ni bangsa cina. Dia tanya kenapa. nak tolong tolak ke tepi ker? aaku cakaplah gear jem. tak dapat tolak. Terus dia cakap bla bla bla bla bla bla.. aku pun jawab bla bla bla. BIla dah memang takde jawapan. Dia check boot enjin depan. Cakap mungkin kurang air. Tanya ada air dalam kereta tak ? Aku jawab la takde. Then dia cakap nak try mintak air dalam balai polis.

Tak lama lepas tu, ayahanda aku dengan uncle jasmi pun dtg. Aku dgn uncle pi amik anak buah aku kat sekolah. Time tu jugak aku tengok lelaki cina tadi datang bawak tong air.




Fuh... gigih tu dia bawak ni. DIa cakap dia amik kat rumah dia dan angkut ke sini. Kesian tengok kami berpeloh2 time puasa katanya. huhu.. Tak semua orang jahat kan ?


Terima kasih kepada yang sudi berhenti menolong dan kepada yang sudi membunyikan hon. hoho...









13 comments:

  1. Sib bait ada uncle cina ya.. Jadi pengajaran crita ktk, lain kali embak tabong aik besar2 neylah tauk papa jadi tgh jalan nak? hehe..

    ReplyDelete
  2. bila kita bait ngan urg, insha allah urang mesti akan bait ngan kita juak bah... kitak bait, mesti mun kitak susah siney2 pun ada jak urang akan tolong... no worries.. hehe...

    ReplyDelete
  3. kenakkah aku pun komen ya tang bait jak bila ku baca balit? hahahahha... okey, u nang bait..

    ReplyDelete
  4. Olaterdah.. Kmk pernah juak kenak kedak ya.. Smp berbuka puasa di tepi jeraya.. Nasib sempat singgah d bazar sebelum ya... Nway, bait hati juak org nolong ktk ya.. Nice citizens..

    ReplyDelete
  5. @wa kerol onggon
    haha yalah.. kali juak. mun nak mbak tong aek seranto2 kelak sik payahlah kmk nak bebekal aek gik. cucuk jak straw dalam botol nak? haha

    @amni
    ecewah.. baitnar statement u dengan i ritok? haha... makseh oi.. mudahan juaklah mun susah2 pun ada juakorg nulong

    @amni lagik??!!
    komen u ya komen nak memuji di bulan puasa nak? yerr

    @amirfx
    yah... nasib la kmk sik smpy bukak posa d tepi jalan. mun smpy time bebukak ya memang org hon sia sitok jak koh. kompom. huhu.. tmpt mek stranded ya sikda bazaar dpt d pegi. haha kerek kanan sekolah dengan rumah cina. hehe... yalah.. ada juak org bait ati cmya ow. alhamdulillah. semoga balasan baik2 jak untuk nya kelak :D

    ReplyDelete
  6. nsb sikda pa2. mun d kl tok ssh mok cayak ngan org. tedah laki ya. kitaorg sik anta nya balit umah balit?lelah nya bjln tek hihi

    ReplyDelete
  7. Aih mek dolok diam sia badruddin ya.. Bapak mek polis (heh tetiba)

    ReplyDelete
  8. jaik ati nengar crita kitak.selamat berpuasa.hati2 di jalan raya.raya atang umah oi.hihi

    ReplyDelete
  9. oh darling, bz ngan study life kah

    ReplyDelete
  10. Adeh! Nasib baik ada org yang ikhlas maok tolong. Kalau ada yg nak ambik kesempatan macam spy towing ker atau gengster workshop...hampeh!

    So how's the car?

    ReplyDelete
  11. Darling, ko bz ngan study kah. Sdgkan bole jak ku nanyak ko di fb or fon hor hahaha

    ReplyDelete
  12. wallaweh. memang sunguh bizi ni. prev post ko 5th aug?

    terharu aku dgn lelaki cina tu. gigih mengankat air dari rumah dia + kesian kat korg bepanas di buln puasa.

    betul lal tak sume org jahat.cuma amat susah jumpa org baik.

    ReplyDelete