Saturday, January 16, 2016

From Accounting to.. [Part 1]



Selamat pagi bloggerina dan bloggerian sekalian. Hari ini dah 16hb jan
2016. Terdetik dalam hati nak resign. dan terbaca entry2 before ni pun aku pernah terfikir nak resign tang tarikh2 ni jugak. tarikh keramat ke apa ni? hehe ok




Tadi tengah BW terserempak dgn satu entry ni pasal cita2. Jadi aku nak
cita sikit pasal asal usul cita2 aku. Cewah..Memandangkan ramai yang bertanya, macam mana aku daripada akaunting pegi ke multimedia ke business dan last sekali architecture.



So, here goes nothing.



AWAS. Entry Panjang. Proceed at your own risk ^_^



Hurm.. Aku sebenanrnya
tak jugakla terkejut sebab terjebak dengan dunia consultant dan construction ni. Ekot family =P
kalau diikutkan, mostly dalam family ni cikgu cikgi. Kalau tak cikgu pun, mestilah bekerja yang berkaitan dengan sekolah. Boleh kata 85% dalm family. Daripada cikgu tadika, cikgu sekolah rendah/menengah, guru besar, pengetua, dalam kementerian pelajaran. Semua
ada.hehe..Pernah juga ter'masok' dalam angan2 nak jadi cikgu tp....ehehehe.... Tak dapat. Tak masuk pun angan2 tu.

Lepas tu, angan2 aku...aku nak jadi ARKITEK, sebab dari kecik lagi aku suka main lego. Haha..ok.ketawa. Yeap.aku main lego.aku suka buat rumah, jambatan,kereta malah pistol ataupun senapang dari lego. Lepas tu aku suka ekot ayah aku pergi jalan2 sebab aku dpt tengok building.


Yeap! I was impress with building since aku budak2 lagi. Tapi aku tak kreatif. Serious aku bukanlah jenis mereka2 yang kreatif untuk memanipulasi lukisan mahupun ayat. Tapi itu angan2 jer....

1st aku masok sekolah aku ni budak jahat. Serious wooo... Hahaha dari f1 smpi f3. Ada percaya? Takpe..itu entry lain kali aku cita. Lepas tu aku 'pindah' sekolah lain. Time f4 dan f5. Time f4 aku amik accounting. Teett.. Jauh berbeza dari angan2 aku kan. Tapi time tu aku go with the flow jer. Hidup aku ditentukan oleh adik mak aku dan family akula ofkoz. Penting utk diorang tgk anak2 diorang ni follow the leader. Ikut diorang la. Aku jugak merupakan 1st in family yang amik accounting. Hah..! So.. Aku takde bahan rujukan dari sapa2 pun time tu. Bodoh seorang diri pandai pun sorang diri (kecuali dgn geng2 d sekolahla kan).. Tapi time f4 tu jugak sebenarnya aku jumpa dengan seseorang tapi aku tak amik kesah pun =P



Habis je sekolah. Aku direct masok matrik. Which is sbnrnya aku langsung xnak dan xterpk langsung. Aku time tu tunggu panggilan UPM sbnya. Tp sbb matrik panggil dulu, mami dan adik dia gesa aku msk matrik sbb tkt aku xkn dpt panggilan lain lagi. Tahun aku adalah tahun pertama dulu ura2 pnh ckp yg sekali dh dpt tawaran masok satu kolej ni, tmpt lain mmg xkan ada tmpt utk kita kan. Oke. Itulah yg d tktkan oleh diorang.tkt aku xdterima mana2 lagi kalau xterima matrik. Ok.dengan berat hati aku melangkah pergi matrik amik jurusan accounting. Kurang dari setahun aku berhempas pulas kat matrik dan grad. Tapi sbnrnya, seminggu lepas aku msk matrik, ayah aku call, dia cakap surat tawaran dari UPM ada sampai rumah. Time tu? Aku happy sbb UPM bagi tawaran dah tapi mami xkasi aku pegi sebab dh belanja masok matrik dan lain2 lagi dah. Frust? Takyah cakapla aku frust cam mana. Sampai sekarang aku masih simpan surat tawaran tu caya tak? masuk
tahun ni dah 7 tahun surat tu dalam simpanan.

Lepas tu...lepas tu, jadi aku belajarlah accounting kan, erm, soon to be accountant if I proceed last time. tapi tapi erm.. Oke.. Next time aku sambung...



Bos dah panggil. Salam all!


Till next time. 

6 comments:

  1. Follow that dream! Do what you want to do.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeap! i am doing what i love to do now... thank you~~~

      Delete
  2. Sis .. ni sebenarnya budak yang pintar .. tak pe sis .. nanti sis ada masa terluang boleh lah sis pergi mengejar cita2 .. sebabkan sis masih lagi simpan surat tawaran sambung belajar tu .. maksudnya dalam hati sis masih sygkan impian tu ..

    chaiyok2 sis!!! good luck sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha pintar lah sgt sis.. lambat gk nak smbg gik. byk gilak dah komitmen kinek. surat tawaran ya pun dah expired kali dah sis hahaha

      Delete
  3. yeahh..ala ada smbungan pulaa..hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaehhh dah ada sambungan dah tu boleh baca dah ahaha

      Delete